Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin son teklifine ilişkin "Tekliflerin Yunan halkını aşağıladığını" belirterek, 5 Temmuz'da referanduma gidileceğini ifade etti.

Euro Grubu toplantısından red kararı çıktı

Euro Bölgesi Maliye Bakanları (Euro Grubu), Yunanistan’ın vadesi dolan kurtarma programının süresinin uzatılmasına ilişkin teklifini reddetti.

Toplantı çıkışında gazetecilere demeç veren Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem, “Maliye Bakanı Varoufakis aracılığıyla Yunanistan’ın 30 Haziran’da vadesi gelen borcuna ilişkin bir aylık uzatma talebinin reddedildiğini” bildirdi.

Yunanistan’ın mevcut kurtarma programının süresi 30 Haziran 2015 Salı günü dolacak.

Almanya Maliye Bakanı Schauble ise, “Yunanistan'ın müzakerelerden tek taraflı olarak çekilmiş göründüğünü” söyledi.

Schauble, "Aslında bugün buraya Yunanistan ile Euro Grubu arasındaki müşterek pozisyonu müzakere etmeye çalışmak için geldik. Ancak artık müzakere edecek bir zemin bulunmuyor. Yunanistan söz konusu olduğunda sürprizleri asla göz ardı edemezsiniz, belki de hala umut olduğunu söyleyenler olabilir. Ama dürüst konuşmak gerekirse burada konuştuğum meslektaşlarımın hiçbiri şimdi ne yapabileceğimiz konusunda herhangi bir olasılık görmüyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca Dijsselbloem toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin referanduma gitme yönündeki kararının "üzücü olduğunu" belirterek, "Yunanistan, uluslararası kreditörlerin tekliflerini reddederek ve parlamentosuna referanduma gitme yönünde teklif sunmuş ve halkına olumsuz bir tavsiyede bulunmuştur" diyerek "Bu çok üzücü bir karar ve daha ilerisi için kapıyı kapatmıştır. Bugün Yunanistan Maliye Bakanı'nın görüşünü dinleyeceğiz ve gelecekteki sonuçları tartışacağız" yorumunda bulunmuştu.

Yunan Meclisi acilen toplandı

Hükümetin halkoylamasına gitme kararı, Cumartesi günü acilen toplanan Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başladı. Karar, gece yarısına kadar sürmesi beklenen tartışmalar sonunda onaya sunulacak.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis halk oylamasında "hayır" çıkmasının tüm Avrupa için bir umut olacağını ifade ederek, müzakerelerin halk oylamasından sonra da devam edeceğini savundu.

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) Başkanı Andonis Samaras halk oylamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Başbakan Tsipras'ın ülkeyi kabul edilemez bir anlaşma ve Avrupa'dan kopma ikileminden oluşan bir çıkmaza soktuğunu" belirtti.

Potami (Nehir) partisi Başkanı Steuros Theodorakis, hükümetin halk oylaması kararıyla ülkeyi Avrupa Birliği'nden çıkararak uçuruma sürüklemek istediğini ifade ederek, buna karşı mücadele edeceğini belirtti.

PASOK lideri Fofi Gennimata, Yunanistan'ın Avrupalı ortaklarıyla sürdürdüğü müzakerelerde gelinen aşamada halk oylamasına gerek bulunmadığını belirterek, Yunan halkının kendi geleceğiyle ilgili karar vermesi için erken seçime gidilmesi gerektiğini ileri sürerken, KIDISO Başkanı Yorgo Papandreu, hükümetin beş ay sonra müzakerelerdeki kendi başarısızlığını halkın üzerine yıkmaya çalıştığını kaydetti.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Dimitris Koutsumbas, halk oylamasında hayır oyu kullanılması çağrısında bulunarak, Yunanistan'ın tüm  memorandumları feshederek, AB ile ilişkilerini kesmesi gerektiğini ifade etti.

Halk ATMlere koştu

Başbakan Tsipras'ın halkoylaması açıklamasının ardından on binlerce kişi mevduatlarını çekmek için bankamatiklere hücum etti. Başkent Atina ve ülkenin diğer kentlerinde, ATMlerin önünde gece saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşurken, vatandaşların mümkün olduğu kadar para çektiği görüldü.

Nihai kararı Yunan halkı verecek

Cuma gecesi Yunanistan'da devlet televizyonu ERT'de konuşan Tsipras, televizyonda yaptığı referandum çağrısında "5 ay süren zorlu müzakerelerin ardından muhataplarımız Yunan halkına ultimatom niteliğinde bir teklif sundu. Yunan halkına, bizden sonu gelmeyen ve uygulanması mümkün olmayan bu küçük düşürücü şantaj hakkında karar vermesi için çağrı yapıyorum" ifadelerini kullandı. Tsipras, Merkel ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın plandan haberdar olduğunu sözlerine ekledi.

Yunanistan kreditörlerin teklifini reddeti

Bloomberg’in, görüşmelerin sürmesi nedeniyle adını vermek istemeyen bir AB yetkilisinden aktardığına göre kreditörlerin, Yunanistan’a 5 ay erteleme ve 15.5 milyar euro (17.3 milyar dolar) kredi teklifinde bulunduğu ancak Yunanistan'ın 15.5 milyar euroluk kurtarma planı uzatma teklifini kabul etmediği belirtildi.

Tsipras, Cuma günü mali krizin görüşüldüğü Brüksel'deki toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Avrupa prensipleri şantaj yapmayı içermiyor. Yunan hükümeti Avrupa'nın değerlerini korumak adına kararlılıkla mücadele edecektir. Mücadelemizi, Avrupa halkları ve tabii ki Yunan halkı adına sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Merkel teklif hakkında “Kreditörler görüşmelerde taviz verdi, Yunanistan da aynısını yapmalı. Tsipras’ı kendilerine sunulan cömert teklifi kabul etmeleri için cesaretlendirdim” dedi.

ABD Hazine Bakanı Lew “Yunanistan’ın acı reçeteyi içmesi lazım, küresel ekonominin yeni bir şoka ihtiyacı yok” yorumunda bulundu.

Yunanistan'ın ödemeyi ıskalaması temerrüt anlamına gelmeyecek mi?

Yunanistan’ın 3 önemli kreditör kurumu, IMF’ye yapılması gereken ödemenin yerine getirilmemesinin resmi bir temerrüt teşkil etmeyeceğini belirttiler. Dolayısıyla Yunanistan için ödemenin gerçekleştirilmemesinin pratikte sonucu geçici ve küçük olabilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten de bu görüşü doğrulayacak bir açıklama yayımlandı. Fitch'ten yapılan açıklamada, Yunanistan'ın IMF'ye ödeme yapmamasının temerrüt anlamına gelmeyeceği ifade edildi.

AMB, ELA’yı sabit tuttu

Avrupa Merkez Bankası, Yunan bankalarına sağladığı acil durum likidite miktarını sabit tuttu.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), konu ile ilgili bilgi sahibi kişilerin ifadelerine göre, Yunan bankalarına sağlanan Acil Durum Likidite Yardımı’nın (ELA) mevcut seviyesinde Cuma günü aldığı karar ile değişiklik yapmadı.

AMB Yönetim Kurulu, Yunanistan ve kreditörleri arasındaki müzakerelerin ivme kazanması ile birlikte Pazartesi gününden itibaren ELA’yı günlük olarak revize etmeye başladı. Euro Bölgesi maliye bakanları Cumartesi günü Brüksel’de tekrar bir araya gelecekler. Perşembe günkü görüşmelerde ilerleme sağlanamadı ve pozisyonlar sertleştirildi.

Yunanistan Merkez Bankası’ndan bir yetkili, AMB kararının Yunanistan talebiyle paralel olduğunu belirtti. AMB, Pazartesi günü ELA’nin üst limitini 87.8 milyar euro (98 milyar dolar) seviyesinde sabit tutmuştu. Ardından Salı günü artırım gerçekleştirmişti. Likidite yardımı seviyesinde Çarşamba gününden bu yana günlük bazda değişiklik yapılmadı.

Alman Maliye Bakanlığı: "Euro Grup toplantısı için gerçekçi beklentilerimiz var"

Alman Maliye Bakanlığı, Cumartesi günü yapılacak Euro Grup toplantısı hakkında, "Euro Grup toplantısı için gerçekçi beklentilerimiz var" ifadesini kullandı.

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble ise, Yunanistan’da çözüm olasılığının yüzde 50 olduğunu ifade etti.

Alman hükümeti, Yunanistan ve kreditörlerin anlaşmaya ulaşmaları gerektiğini vurguladı.

Varoufakis: "İnanmadığım hiçbir çözümü kabul etmeyeceğim"

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Cumartesi gerçekleşecek olan görüşmelerin öncesinde "Sürüdülebilir olduğuna inanmadığım hiçbir çözümü kabul etmeyeceğim" açıklamasında bulundu.

Varoufakis, "Yunanistan şimdiye kadar 'kemer sıkma şampiyonu' oldu" dedi.

Maliye Bakanı, "Kreditörlerden hala kabul edilemez talepler alıyoruz. Emekli maaşlarını daha fazla kısmak saçma" diye konuştu.

Merkel: Hafta sonundaki görüşmeler ‘belirleyici’ olacak

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Yunanistan ile ilgili hafta sonu yapılacak görüşmelerin, zamanın daralması ile birlikte "belirleyici" olacağını belirtti.

Merkel ve diğer Avrupa Birliği (AB) liderleri, maliye bakanlarına Yunanistan görüşmelerindeki açmazı hızlı bir şekilde ve kesin olarak çözmelerini söylediler. Zaman Yunanistan’ın aleyhine işlerken, görüşmelerde pozisyonlar sertleşti.

Yunanistan’ın 30 Haziran’da mevcut kurtarma programı sona eriyor. Dolayısıyla bu tarihe kadar anlaşmazlıkların çözülerek anlaşmaya varılması Yunanistan için hayati önem taşıyor.

Başbakan Alexis Tsipras’ın Perşembe günü sunduğu teklifler kreditörler tarafından kabul edilmedi. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki geleceğinin riske girmesi ile birlikte müzakereler hız kazandı. Ancak anlaşmaya varılıp varılmayacağı belirsizliğini koruyor.

Hem Merkel ve hem de Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Cumartesi yapılacak toplantının maliye bakanları için “çok kritik” olduğunu belirttiler.

Merkel, “Cumartesi belirleyici bir öneme sahip. Çünkü zaman daralıyor. Avrupa liderleri Cumartesi günü bir çözüm bulunması için her şeyin yapılması gerektiği konusunda fikir birliği sağladılar” dedi.

Tsipras: "Bir uzlaşmaya varacağımızdan eminim"

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Brüksel'de Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında Yunanistan ve Avrupalı ortaklarının aralarındaki farklılıkları aşarak tarafların yararına bir uzlaşmaya varacaklarına inandığını belirtti.

Yunanistan'daki mali krizin görüşüldüğü Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan Tsipras gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa tarihinin görüş ayrılıkları ve müzakerelerle dolu olduğunu ancak, sonunda hep uzlaşmaya varıldığını söyledi.

Tsipras, Yunanistan'ın son olarak sunduğu reform paketinin taraflar arasında anlaşma sağlanmasına yardımcı olacak teklifler içerdiğini belirterek, "Yunan tekliflerinden sonra Yunanistan'ın ve Euro Kuşağı'nın krizi aşmasına yardımcı olacak bir uzlaşmaya varacağımızdan eminim" diye konuştu.

El-Erian: "IMF Yunanistan temerrüdünün diğer nedeni olabilir"

Ünlü yatırımcı Muhammed El-Erian, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan temerrüdünün diğer nedeni olabileceğini söyledi.

Bloomberg için bir köşe yazısı kaleme alan El-Erian, Yunanistan krizinde tarafların temerrüdü önlemek için çabaladığını, ancak borç ödemesinin yapılamaması halinde bunun hem Yunanistan hem de uluslararası para sistemi için sonuçları olacağını ifade etti.