Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:00'de güncellendi)

Euro, Yunanistan’ın Grexit’e doğru ilerlediği endişesi ile zayıfladı ve yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine geldi. Euro, yatırımcıların güvenli varlık arayışına girmeleri ile en büyük düşüşü yen karşısında gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin euroyu kurtarmak için ne gerekiyorsa yapma taahhüdü vermesinden 3 yıl sonra Yunanistan kurtarma görüşmelerinin bozulması, para birliğinin bütünlüğü ile ilgili soru işaretleri uyandırıyor. İsviçre Merkez Bankası, euro karşısında döviz kurunu güçlü tutabilmek adına frank sattı.

Yunanistan Euro Bölgesi üretiminin yüzde 2’sinden daha küçük bir kısmı oluşturuyor ancak ülkenin euroyu terk etmesi para birliğini bilinmeyen alanlara savurabilir. Yunanistan’ın euroyu terk etmesi, diğer ülkelere örnek teşkil ederek üyeliklerini tekrar gözden geçirmelerine neden olabilir ve AMB Başkanı Draghi’nin önde gelen bir küresel ticaret para birimi olarak euroya olan güveni artırmak adına yaptıklarının boşa gitmesine yol açabilir.

Euro dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek New York saati ile 08:59’da 1.1127 dolardan alıcı buldu. Euro günün erken saatlerinde yüzde 1.9 kadar düşüş göstererek 1.0955 dolar ile 2 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Euro yen karşısında yüzde 1.2 zayıflayarak 136.64 yene geldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.8 düşüş ile 122.83 yen oldu.

Euro dolar paritesinde bir aylık zımni volatilite 3.54 yüzde puanı yükselerek yüzde 15.32 olduktan sonra 13.64’ya indi. Göstergenin gördüğü en yüksek seviye Eylül 2011’deki yüzde 18.42 seviyesiydi.

Allianz SE ekonomi baş danışmanı Muhammed El-Erian, Yunanistan’ın eurodan çıkmaya zorlanma ihtimalini yüzde 85 olarak gördüğünü ve AMB’nin krizi kontrol altına almada önemli rol oynacağını belirtti.

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kreditörlerin taleplerini reddetti ve referanduma gitme kararı aldı. 30 Haziran’da ülkenin mevcut kurtarma programı sona eriyor ve aynı tarihte IMF’e ödeme yapılması gerekiyor.

(17:00'de güncellendi)