Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:55'te güncellendi)

Altın, doların euro karşısında son bir ayın en yüksek seviyesine çıkmasının, güvenli liman alımlarına ağır basmasının ardından, kazançlarını geri verdi.

Fiyatlar Londra'da yüzde 1.1 kadar yükseldikten sonra, kazançlarını geri verdi ve saat 11:14'te önceki kapanışı civarında seyrediyordu. ABD para birimi önemli paraların büyük bölümü kaşısında değer kazandı ve euro, Yunanistan'ın bankaları kapatması ve sermaye kontrollerine gitmesinin ardından zayıfladı.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV stratejisti Georgette Boele, "Altın Yunanistan'daki gelişmelerden destek aldı, ancal doların da değer kazanması, metaldeki yükselişlere sınır çekti," dedi ve "Yunanistan'ın temerrüte düşmesi ve eurodan çıkması durumunda muhtemelen, altında agresif bri yükselişin olmadığı, benzer bir piyasa tepkisi göreceğiz" şeklinde görüş belirtti.

Altında geçen hafta satış gelmesine neden olan Yunanistan ve kreditörlerinin anlaşmaya varabileceklerine ilişkin iyimserlik, Cuma geceyarısı Başbakan Alexis Tsipras'ın 5 Temmuz'da kreditörlerin istediği kemer sıkma tedbirleri için referanduma gidileceğini açıklayarak müzakerecileri şaşırtması sonrası iyice azaldı.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,176.76 dolara çıktı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 63 üzerindeydi.

Federal Reserve

Altın bu yıl, traderların Fed'in 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını ne zaman yapacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunması ile birlikte fazla değişmedi. Yüksek borçlanma maliyetleri, tahviller ve hisse senetlerinde olduğu üzere, diğer yatırım araçları gibi faiz ödemediği ve getiri sağlamadığı için altının cazibesini azaltıyor. Altın genellikle dolar ile zıt yönde hareket ediyor.

Londra'da SP Angel madencilik analisti John Meyer, "Altın için bir miktar güvenli liman alımları gördük, ancak Yunanistan krizi büyüdükça daha fazlasını görmeyi bekliyoruz," dedi ve "Altın Yunanistan'ın temerrüdünü satın almadı ve eğer bu olursa kaydadeğer bir yukarı hareket yapabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Spot gümüş yüzde 0.3 yükselişle ons başına 15.8491 dolara çıktı. Metal bu çeyrekte yüzde 4.9 düştü ve bu yılın kazancını yüzde 0.9'a daralttı. Platin yüzde 0.8 değer kaybederek 1,074.01 dolara indi ve altıncı haftaya taşıdığı kaybını daha da genişletti. Fiyatlar bu çeyrekte yüzde 6 ve bu yıl yüzde 11 geriledi.

Palladyum yüzde 0.9 düşerek ons başına 672.95 dolara indi ve Mat sonunda bu yana kaybını yüzde 8.6'ya genişletti. Metal bu yıl yüzde 16 düştü ve 2011 yılından bu yana ilk kaybına yöneldi.

(13:55'te güncellendi)