Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin regülatörleri, konuya yakın kişilerin verdiği bilgilere göre, ülkenin gerileyen hisse senedi piyasalarını istikrarlaştırmak için ilk halka arzları askıya almayı gözden geçiriyor.

Aynı kaynaklara göre Çin Menkul Değerler Düzenleme Komisyonu Pazartesi günü öğleden sonra büyük aracı kuruluşlarla bir araya gelecek. Regülatörler konu ile ilgili değerlendirme yapmayı reddettiler.

İlk halka arzların durdurulması fonların yeni hisse senetlerine yönelmesini engelleyebilir. Bazı analistler hafta sonu alınan faiz indirimi kararını ayı piyasasına girmeye hazırlanan hisse senetlerindeki düşüşleri engellemeye yönelik bir girişim olarak değerlendirdiler.

Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü yüzde 3.3 geriledi ve 12 Haziran'daki zirves seviyesinden yüzde 22 düşüş kaydetmiş oldu.

Zheshang Securities Co. analistlerinden Zhang Yanbing, "Halka arzları askıya almak hisse senedi piyasasına kesinlikle bir destek sağlar. Son zamanlarda gerçekleşen halka arzlar piyasa likiditesine baskı yaptı" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre gerçekleşmesi planlanan 28 halka arz Temmuz başından itibaren 4.03 trilyon yuan (649 milyar dolar) likiditeyi dondurabilir.