Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderler, Yunanistan'daki referandum kampanyasına, Pazar günü yapılacak olan halkoylamasının eurodan çıkmak ya da kalmak anlamını taşıdığını söyleyerek müdahale ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunan hükümetine kaybedilecekler konusunda halkını yanlış yönlendirdiği ithamında bulundu ve oylamadan "hayır" çıkması durumundan "tüm gezegenin" bunu Yunanistan'ın Avrupa'ya sırtını döndüğü şeklinde yorumlayacağını kaydetti.

Juncker, Pazartesi günü Brüksel'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Oylamadan ret çıkması, Yunanistan'ın Euro Bölgesi ve Avrupa ile arasına mesafe koymak istediğini işaret edecek" dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Paris'te yaptığı açıklamada, "Tehlikeye atılan şey ciddi. Yunan halkının Euro Bölgesi'nde kalmayı isteyip istemediğini bilmek ile ilgikli" dedi.

Kuzey Avrupa başkentleri ile Atina arasındaki gölge boksu, Yunanistan'ın referanduma gitmeyi istediği Kasım 2011'de de görülmüştü. Nihayetinde, Almanya ve Fransa'nın oylamanın euroda kalıp kalmamak anlamına geldiğini söyleyerek gbenzer güç gösterisiyle sahneye çıkması ile referandum yapılamamış ve hükümet düşmüştü.

Bu kez Yunanistan'ın borcu daha da artmış durumda, işsizlik daha yüksek (o dönemdeki seviye olan yüzde 19.9'dan yüzde 25.4'e çıktı) ve Yunanistan'daki siyasi söylem, merkez sol ve sağ partlerden oluşan koalisyonun ekonomik sorunları çözememesinin ardından sol kanat hükümeti tarafından daha da sertleştirilmiş durumda.

Brüksel ve Paris'ten gelen mesajlar, Avrupa'nın en etkili figürü Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in, Almanya'yı beş yıldır ekonomik sıkıntıların kaynağı olarak gören yunan halkına baskı uyguluyor şeklinde görünmekten kaçınmak için "çifte mesaj" vermek durumunda bıraktı.

Merkel, koalisyon ortakları ile bir kriz toplantısı yaptıkyan sonra Berlin'de yaptığı açıklamada, referandum sonucunun euroda kalmak şeklinde olması gerektiğini kaydetti, ancak "verdiğimiz mesaj konusunda çok dikkatli olmak zorundayız" şeklinde konuştu.