Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan krizinin alevlendirdiği güvenli varlık talebi, ABD tahvillerinin 2013’ten bu yana ilk çeyrek dönemlik kaybı kaydetmesine engel olamadı. Tahvil faizleri Fed’in faiz oranlarını bu yıl artırmaya hazırlanması ile yükseliyor.

ABD Hazine tahvilleri, dünyanın en büyük ekonomisinin ilk çeyrek dönemdeki yavaşlamadan toparlanması ve Fed’in borçlanma maliyetlerini Eylül ayı kadar yakın bir zamanda artıracağı beklentilerini desteklemesi ile Haziran ayında üst üste 3. ayda da düşüş kaydetti. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın beklenmedik bir şekilde kreditörlerle sürdürülen görüşmeleri sonlandırmasının ardından Pazartesi günü 2013’ten bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Tokyo’daki Daiwa SB Investments tahvil traderlarından Kei Katayama, “Yunanistan’daki durumun Fed’i çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. ABD tahvilleri biraz aşırı yükselmiş görünüyor. Ancak bu tip bir kaliteye kaçış durumunda mevcut seviye çok anlamlı değil” dedi.

Bloomberg ABD Hazine Tahvili Endeksi 31 Mart’tan bu yana yüzde 1.8 geriledi ve 2013’ün son üç ayından bu yana ilk çeyrek dönemlik kayba hazırlanıyor. Endeks Haziran’da yüzde 0.8 gerileyerek Şubat’tan bu yana en kötü aylık performansı gösterdi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi, Londra saati ile 07:01’de yüzde 2.32 seviyesinde yatay seyretti. Mayıs 2025 vadeli yüzde 2.125 vadeli tahvilin fiyatı 98 9/32 oldu. Tahvil faizi Pazartesi günü 15 baz puan geriledi ve Eylül 2013’ten bu yana en büyük bir günlük düşüşü gösterdi.