Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece, Salı gününü (dün) Türkiye’de bulunan Finansbank’taki payını azaltmak son tarih olarak belirlemişti. AB regülatörlerinin talebi üzerine varlıklarını bu yıl yüzde 100’den yüzde 60’a düşürmesi gereken banka söz konusu tarihi Mart ayında öngörmüştü.

BGC Partners Inc.’ten Çagdaş Doğan’a göre bankanın kurtarma programının bir koşulu olan devrin gerçekleştirilmesi National Bank of Greece’e yaklaşık 1 milyar dolar sağlayabilir. Söz konusu miktar, Yunanistan’ın IMF’ye olan Haziran borcunun yarısından fazla. Yunanistan IMF’ye yapması gereken 1.7 milyar dolarlık borcu Salı günü ödememişti.

AB regülatörleri National Bank of Greece’e payını düşürmesi için yıl sonuna kadar süre tanımıştı. Ancak banka 20 Mart’ta yaptığı açıklamada süreci Haziran sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini belirtmişti. Finansbank sözcüsü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “NBG’nin Directorate General of Competition’e verdiği taahhüt hala geçerli ve gerekli açıklamaları süreç ilerledikçe yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Banka, Finansbank hisselerini bir halka arz ile yatırımcılara sunmayı planlamıştı. Oyak brokerlarından Aykut Ahlatcioglu, bankanın tüm payı için tek bir alıcı bulmak veya daha düşük bir fiyatı kabul etmek zorunda kalabileceğini söyledi.

Ahlatcioglu, “Doğrudan bir satış ihtimali artık daha düşük. National Bank of Greece çoğunluk payını kaybetmek istemedi. Ancak Yunanistan ekonomisi daha da kötüleşirse hayatta kalma moduna girebilirler. Bu da düşünce şekillerini değiştirebilir” diye konuştu.