Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Pazartesi günü yaptığı basın konferansında Yunan hükümeti tarafından ihanete uğradığını söyledi. Bloomberg köşe yazayı Clive Crook'a göre Avrupa Yunanistan'ı Grexit'le cezalandırmak istiyor.

Juncker, kreditör kurumların esneklik gösterdiğini, uzlaşı arayışında olduğunu belirtti ve son tekliflerinin ücret kesintisi içermediğini vurguladı. Teklifin emekli maaşlarında kesinti öngörmediğini söyleyen Juncker, “Sosyal adaleti artırmayı amaçlayan bir paketti. Tsipras, kreditörlerin söylediklerini Yunan halkına yanlış aksetti. Görüşmelerde ilerleme kaydediliyordu. Tsipras Cumartesi günü referandum kararı almasaydı bu paket üzerinde bir anlaşmaya kolayca varılabilirdi” dedi.

Görüşmelerin 5 aylık süresince iki taraf da bazı esneklikler gösterdi ancak Tsipras kreditörlerden daha fazla taviz verdi ve hatta kemer sıkma önlemlerinin uygulanmasını bile kabul etti. Buna karşın kreditörler müzakerelerde borçların hafifletilmesini görüşmek istemediler. Bu konunun daha sonra tartışılabileceği konusunda ısrar ettiler.  

Bloomberg  köşe yazarı Clive Crook, “Yunan halkının euro sisteminde kalmak istediğinden şüphe yok ancak Yunanistan’ın eurodan çıkması Yunanistan halkının kararın dolayısıyla olmayabili. Euro Yunanistan’ı attığı için olabilir” diye konuştu.