Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:35'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, Pazar günü yapılacak referandum öncesinde kayıpları azaltırken, İspanya ve İtalya tahvilleri yükseliyor. Çin hisseleri, 22 yılın en büyük 3 haftalık düşüşünü kaydetti. Çin hükümetinin aldığı önlemler ve çabaları hisse senedi piyasasındaki düşüşü engellemede başarılı olamadı. Çin’in hisse senedi piyasasındaki 2.8 trilyon dolarlık kayıp derinleşti. Euro Yunanistan’da Pazar günü yapılacak referandum öncesinde yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saati ile 10:58’de yüzde 0.1 düştü. 10 yıl vadeli İspanya tahvil faizi 4 baz puan düşerek yüzde 2.27 oldu. 10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi yüzde 2.30’a geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 1.1115 dolardan işlem gördü. Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 5.8 gerileyerek 12 Haziran’dan bu yana olan kaybını yüzde 29'a çıkardı. Avustralya hisseleri, ülke para birimindeki düşüşü takiben gerileme gösterdi. Avustralya hisseleri ve para birimindeki düşüşte demir cevheri fiyatındaki gerileme etkili oldu. ABD tahvillerinin beklentilerin altında kalan istihdam verisinin ardından ralli yapmasını takiben 10 yıl vadeli Japonya tahvil faizi 4 baz puan geriledi. ABD piyasaları 4 Temmuz Bağımsızlık Günü dolayısıyla Cuma günü kapalı olacak. Petrol, ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısının artmasının ardından Mart ayından bu yana en kötü haftayı kaydetmeye hazırlanıyor.

Hisse senetleri haftalık kayıpları genişlettiler. Küresel hisse senetleri 1.5 trilyon dolardan fazla değer kaybetti. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’ın referandum kararı alması ve kreditörlerle görüşmeleri sonlandırması hisse senetlerindeki düşüşlerde etkili oldu. Tsipras Yunan halkına referandumda “Hayır” oyu kullanın çağrısı yaptı. Son anketlere göre ülkede Evet ve Hayır oyları birbirlerine çok yakın.

Brüksel’deki KBC Asset Management yatırım müdürü Dirk Thiels, “Pazar günkü oylama herkes için önemli. O zamana kadar ihtiyatlı olacağız” diye konuştu.

Çin’de kredili işlem kurallarının gevşetilmesi, faiz oranlarının düşürülmesi ve emeklilik fonlarına hisse senedi alım izni verilmesine rağmen ülke piyasalarındaki satış dalgası devam etti.  Çin hisse senedi manipülasyonunu “sert bir şekilde” cezalandırma taahhüdü verdi. Öte yandan yatırımcılar Yunanistan referandumundan çıkacak sonucu bekliyorlar. Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, Pazar günü yapılacak referandumdan “Evet” çıkması halinde kreditörlerin taleplerine uygun bir anlaşma imzalanacağını söyledi. ABD’de istihdam verisi, iş pozisyonlarının arttığını ancak ücretlerde duraksama yaşandığını gösterdi.

Tisco Financial Group Pcl yatırım stratejistlerinden Komsorn Prakobphol, “Çin hisseleri volatil seyri sürdürecek. Çin’de aşırı değerlemeler ve yüksek kaldıraç ile birlikte satış baskısı devam edecek. Yatırımcılar aşırı tedirgin ve kar satışına gitmeye odaklanmış durumdalar. Diğer yandan insanlar Yunanistan krizini izliyorlar. Pozitif bir gelişme küresel hisse senetlerinde büyük bir ralliyi tetikleyebilir. Küçük negatif haberler ise büyük satışlar getirebilir” dedi.

(13:35'te güncellendi)