Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, Avrupa'dan gelecek yeni bir kurtarma karşılığı ek kemer sıkma tedbirlerini reddetme yoluna giderek, ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkışı (Grexit) ve ekonominin daha derin sıkıntılara girmesi ihtimalini güçlendirdi. 

Toplam oyların yüzde 83'ünün sayılması ile birlikte, Yunan halkının yüzde 61'i, harcama kısıntıları ve vergi artışlarını içeren son önerilere "hayır" oyu vererek,  Başbakan Alexis Tsipras'ı destekledi. 

Yunanistan şimdi, devam eden Avrupa yardımına açık bir yön verilmemesi ile birlikte, bilinmeyen bir ekonomik ve finansal bölgeye giriyor ve bankalar Tsipras'ın bir hafta önce referanduma gitme kararı alarak, kreditörlerle yürütülen görüşmeleren ani bir şekilde ayrılmasının ardından kapatıldı. Yunanistan'ın acil kaderi, Avrupa Birliği yetkililerimdem gelecek işaretlere göre, kurtarma paketi için anlaşma sağlanmadan önce, acil yardımın sürdürülüp sürdülmeyeceğine karar verecek olan Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) elinde.

Londra'da finans grubu Berenberg'in ekonomisti Holger Schmieding, "Teyit edildiğinde, 'hayır' Yunanistan'ı otomatik şekilde Grexit'e götürmez," dedi ve "Ancak bu kaderden halen kaçınabilmeyi çok zor hale getirir" şeklinde görüş bildirdi. 

Bu sonuç muhtemelen finans piyasalarını sarsacak ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ne nasıl katıldığına ilişkin kuralları sarsan bir meydan okumanın ardından, Avrupa'nın siyasi yapılamasında da değişikliklere yol açacak.

Bu sonuç ayrıca, sürpriz referandum kararı ve 'hayır' tarafını destekleyen kampanyası Avrupalı liderler tarafından eleştirilen Tsipras için bir zafer. Avrupalı liderler, bu plebisiti, Tsipras'ın aksini ısrarla savunmasına karşın, ülkenin Euro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağının bir oylaması oalrak nitelediler.