Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetlerinde sert hareketler, haftanın ilk seansında da devam etti.

Çin'de işlem gören hisse senetlerinin çoğu, hükümetin piyasayı desteklemek için aldığı tedbirlerin, ülkenin en büyük şirketleri dışında bir sıçramaya yol açmayı başaramaması ile birlikte, teknoloji hisselerinin öncülüğünde değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi'nde yükselen bir hisse karşılığı üç hisse değer kaybetti. Ancak açılışta yüzde 7.8 yükselen gösterge endeks, ilk seansı yüzde 2.2 yükselerek 3,766.37 puandan tamamladı. Gösterge endeks, en büyük iki şirketi PetroChina Co. ve Industrial & Commercial Bank of China Ltd.'deki yüzde 8'in üzerindeki yükselişlerdend estek aldı. Daha küçük şirketleri içeren ChiNext Endeksi yüzde 4 düşerken, Shenzen Bileşik Endeksi yüzde 2.6 geriledi.

Anakara Çin hisse senetleri, otoritelerin ilk halka arzları askıya alması, aracı kurumların hisse alım taahhüdünde bulunması ve merkez bankasının kredili işlemler için likidite sağlayacağını duyurmasının ardından, açılışta güçlü alımlarla karşılaştı. Çin'in ülke refah fonunun bir birimi olan Central Huijin Investment Ltd., ikincil piyasada exchange traded foları (ETF) aldığını duyurdu.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti bernard Aw, "Genelde olduğu üzere, yeni tedbirlerin yardımcı olacağını döylemek zor," dedi ve "Ancak bu, eğer yatırımcılar yetkililer ve sektörün, bu tedbirler yetmezse daha güçlüleri ile geleceğine inanmaları durumunda işe yarayacaktır" şeklinde görüş bildirdi.