Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis kişisel blogundan istifa ettiğini duyurdu. İstifasının tam metni aşağıda yer alıyor.

"Artık bakan değil"

5 Temmuz referandumu, küçük bir Avrupa ülkesinin borç köleliğine karşı ayaklandığı özel bir an olarak tarihteki yerini koruyacaktır.

Her demokratik hak mücadelesinde olduğu gibi, Euro Grubu’nun 25 Haziran’daki ültimatomunun tarihi reddi de ağır bir faturayı beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, bu harika “hayır” oyuyla hükümetimize bahşedilmiş bu büyük kredinin en kısa sürede uygun bir çözüm ile “evet”e –borcun yeniden yapılandırılması, daha az kemer sıkma, ihtiyaç sahiplerinin lehine bir yeniden düzenleme ve gerçek reformlar içeren bir mutabakata- dönüştürülmesi elzemdir.

Referandum sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından; Başbakanın da mutabakata varmakta kendisine faydası olacağı kanaatine vardığı bir fikir olarak, bazı Euro Grubu üyelerinin ve çeşitli ortaklarının, bundan sonraki toplantılarda benim olmamam yönünde kişisel bir tercihleri olduğu tarafıma iletildi. Bu sebeple Maliye Bakanlığı'nı bugün itibarıyla bırakıyorum.

Alexis Tsipras'a, kendisinin de uygun gördüğü üzere, Yunan halkının dünkü referandumla bize verdiği cömert kredinin en iyi şekilde kullanılmasında yardımcı olmayı görev addediyorum.

Kreditörlerin bana olan nefretini ise gururla taşıyacağım.

Biz solcular, makam ayrıcalıklarını önemsemeksizin kolektif bir biçimde hareket etmeyi biliriz. Başbakan Tsipras'ın, yeni Maliye Bakanının ve hükümetimizin tam anlamıyla arkasında olacağım.

Yunanistan’ın cesur insanlarını onurlandırmak üzere bu insanüstü gayret ve tüm dünyadaki demokratlara sağlanan şanlı “hayır” yalnızca bir başlangıç.

Yanis Varoufakis