Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’da Pazar günü gerçekleşen referandumdan kreditörlerin kemer sıkma önlemlerine ret oyu çıkması ile güvenli liman olarak görülen varlıklara talep arttı. Almanya tahvilleri, yatırımcıların Euro Bölgesi’nin en güvenli sabit getirili sabit varlıklarına yönelmeleri ile yükseliyor.

Başbakan Alexis Tsipras’ın kurtarma planını reddetmesi, Yunan halkının yüzde 61’inden destek aldı. Yüksek getirili İtalya ve İspanya tahvillerinin, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma ihtimalinin yükselmesi ile gerileyebilir. Yunanistan’ın eurodan olası çıkışı, bölge genelinde finansal çalkantı riskini artıyor.

Londra’daki Mizuho International Plc stratejistlerinden Peter Chatwell, “Yunanistan referandumundan ‘Hayır’ çıkması piyasalarda şok etkisi yaratıyor. Tüm güvenli varlıklar bu durumdan fayda sağlayacaktır” dedi.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 6 baz puan veya 0.06 yüzde puan gerileyerek Londra saati ile 07:03’te yüzde 0.73 seviyesine geldi ve 29 Haziran’dan bu yana en sert düşüşü gösterdi. Şubat 2025 vadeli yüzde 0.5 faizli tahvilin fiyatı 0.57 veya 1,000 euro (1,107 dolar) nominal değerde 5.70 euro yükselerek 97.89 oldu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi 9 baz puan düşüş ile yüzde 2.29’a indi.