Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran'ın nükleer programı ile ilgili Viyana'da sürdürülen nükleer müzakerelerinde silah ambargosunun kısmen kaldırılması konusunda anlaşma sağlandı.

BM Güvenlik Konseyi, İran'ın nükleer silah geliştirdiği iddiası ile Mart 2007'de silah ambargosu uygulanmasına karar vermişti.

Rusya haber ajansı Sputnik'e konuşan kaynağa göre nükleer programla ilgili nihai anlaşmanın önündeki en büyük engel aşıldı. Silah ambargosunun kısmen kaldırılmasını öngören anlaşmaya göre, İran'ın terör ve aşırılıklarla mücadelede savunma silahı tedarik etmesinin önü açılacak.

Görüşmeler son düzlükte

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve İran arasında geçen görüşmelerde nihai anlaşma için 30 Haziran tarihini belirlenmişti. Anlaşmanın henüz sağlanamaması ile son tarih birkaç defa uzatılırken, müzakereler 17. gününde devam ediyor. Son gelen haberlere göre 100 sayfayı bulan metin kaleme alındı, sürecin yüzde 98’i tamamlandı.

Taraflar, İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan uzlaşıdan bu yana kapsamlı bir anlaşma metninin yazımını tamamlamaya çalışıyor.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, "Biz daha fazla ertelemenin olamayacağına inanıyoruz" dedi.

“Bir anlaşma diplomasinin zaferi olacaktır” diyen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “müzakerelerin ertelenmemesi gerektiğini” belirtti. Zarif, "Müzakerelerin ertelenmemesi gerektiğine inanıyoruz. Gidebildiğimiz ve gerekli olan yere kadar müzakerelere devam etmeliyiz" dedi.

Adını vermek istemeyen bir İran hükümeti yetkilisi ise 13 Temmuz tarihinin kaçırılacağını ifade etti.

İsrail tepki gösterdi

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail hükümetinin İran'ın nükleer silaha sahip olmasına sonuna kadar karşı çıkacağını belirtti. İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İran ile 5+1 grubu arasında müzakereler hakkında, "Anlaşılan o ki, her ne pahasına olursa olsun İran'la anlaşmaya varmak isteyenler var" denildi.

Netanyahu açıklamada, anlaşmaya varılmasına karşı olmadıklarını belirterek, "Biz sadece İran'ın nükleer silaha sahip olmasına karşıyız ve verdiğimiz söze eskisinden çok daha fazla bağlıyız. İsrail'in güvenliğini önemseyenlerin de bizimle birlikte bu sözü vermesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

İsrail, İran'ın nükleer programı konusunda imzalanacak herhangi bir anlaşmanın bu ülkenin nükleer kapasitesini büyük ölçüde azaltacak şekilde olmasını talep ediyor.