Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Mario Draghi, tüm zamanını alan Yunan krizinden uzaklaşarak Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmayı canlandırma işine yeniden odaklanıyor.

19 üyeli Euro Bölgesi, bir üyeyi kaybetmekten ve piyasada oluşabilecek bir bozulmadan uzaklaşmış olsa da bu hafta açıklanacak veriler ekonominin tam güçle çalışmadığını gösterebilir. Draghi’nin birliği bir arada tutmak için “ne gerekiyorsa yapılacağı” sözü vermesinden 3 yıl sonra AMB’nin büyüme ve enflasyonun hızını yükseltmek gibi zor bir görevi bulunuyor.

Zayıflayan euro ve AMB’nin parasal genişleme programı ekonomiye destek sağlıyor. Ekonominin ikinci çeyrekte üst üste 9. çeyrek dönemde de genişleme göstermesi bekleniyor. Ancak tüketici fiyatlarında artış düşük seyrederken, özellikle güney Avrupa ülkelerinde işsizliğin yüksek olduğu görülüyor.

Kopenhag’daki Nordea baş Avrupa analisti Holger Sandte, “Yunan sorunu trader ve ekonomistler için gündemin arka sayfalarında. Şu an dikkatler daha klasik makro ekonomik temellere dönüyor” dedi.

Bu hafta açıklanacak veri öncesinde ankete katılan ekonomistler Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının Haziran ayında yüzde 11 seviyesinde değişiklik göstermediği tahmininde bulunuyor. Ekonomik güven, Almanya İş Dünyası Güveni Endeksi’nde (Ifo) de görüldüğü gibi bu ay gerilemiş olabilir. Ekonomistler güveninin 107.4’ten 107.2’ye düşerek 5 ayın en zayıf seviyesine ineceğini öngörüyor.