Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:12'de güncellendi)

Çin hisse senetlerinin son sekiz yılın en hızlı düşüşünü göstermesi, tüm dünyada hisse senetlerinin aşağı yönde hareket etmesine neden oldu ve piyasalardaki kargaşanın Fed'in faizleri daha uzun bir süre düşük tutabileceği beklentilerini güçlendirmesi, satışların dolara sıçramasını sağladı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi New York saati ile 09:33'te yüzde 0.6 geriledi. Avrupa hisse senetleri yüzde 1.9 düşüşle kaybını beşinci güne taşıdı. Bu hareketler, Çin'de sanayi şirketlerinin karının Haziran ayında düşmesinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi'nin yüzde 8.5 düşmesinin etkis ile gerçekleşti. Dolar euro karşısında yüzde 1 zayıflayarak, 1.1098 seviyesine geriledi. ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri güvenli liman alımlarının desteği ile değer kazandı.

Londra'da RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, "Hisse senetleri için zor bir dönemdeyiz,1 dedi ve "Emtia fiyatları ve Çin'in yavaşlama işaretleri gösterdiği şeklinde bir dizi gösterge var. Finans piyasalarında Çin tarafından tetiklenecek bir kötüleşme yeniden faiz artırımının ertelenme beklentisini güçlendirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Altın vadeli kontratları, hisse senetlerindeki düşüşlerin güvenli liman alımlarını desteklemesi ve yatırımcıların altındaki son düşüşlerin abartılı olduğu spekülasyonunu yapmasının ardından son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Hong Kong'da Okasan Securities Group Inc. stratejisti Mari Oshidari, "Çin'de bugünkü satış dalgası yatırımcı güvenine soğuk su kattı," dedi ve "Bu durum ayrıca, piyasanın hükümet desteği olmadan hala çok kırılgan olduğunu gösterdi" yorumunda bulundu.

Şanghay Bileşk Endeksi'ndeki sert düşüş, Temmuz ortası itibariyle 1 aylık sürede 4 trilyon dolarlık erimeyi durdurmak için daha önce görülmemiş tedbirler alan politika yapıcılara bir uyarıydı. Çin'de sanayi şirketlerinin karları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.3 düştü. Böylelikle, emtia grubunda sert satışlar getiren kötü Çin verilerine bir yenisi eklenmiş oldu. Altın beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor ve petrol, ham maddelerde arzın talebi aşacağı endişeleri le birlikte ayı piyasasında seyrediyor. ABD'de bugün dayanıklı tüketim malları siparişleri ve sermaye malları siparişleri verileri açıklanacak. Öte yandan, Fed politika yapıcıları bu hafta bir araya gelecek.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. küresel stratejisti Shane Oliver, "Hisse senedi piyasaları, yılın mevsimsel olarak zayıf dönemine girmemiz ile birlikte, muhtemelen volatil kalmaya devam edecek," dedi ve "Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin belirsizlikler muhtemelen sürecek ve Fed muhtemelen yılın ilerleyen döneminde faiz artıracak" şeklinde görüş bildirdi.

(17:12'de güncellendi)