Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta yaşanan terör saldırıları ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin karşılık olarak IŞİD ve PKK hedeflerini vurması sonrası, Türk varlıklarında sert satış yaşanmıştı. Dolar/TL 2,77'yi aşarken, BIST 100'de kayıp yüzde 1.7 oldu. Kur böylece kapanış seviyesine göre rekor düzeye çıkmış oldu.

Uzmanlar, terör saldırılarının yol açtığı güvenlik riskinin siyasi belirsizlikle birlikte Türk varlıklarını olumsuz etkilediğini ifade ediyorlar.

BloombergHT.com'a konuşan Odeabank Araştırma Müdürü Erkan Dernek, belirsizlik ve jeopolitik risklerin etkilerinin görüldüğünü ifade etti. Son dönemde TL’deki belirgin değer kaybı ve görece negatif ayrışmanın, yatırımcının ilgisinin azaldığına ve enflasyonist risklerin arttığına işaret ettiğini belirten Dernek şöyle konuştu:

"Mevcut konjonktürde Merkez Bankası’nın ilave likidite sıkılaştırmasıyla temkinli duruşunun yeterli olacağını düşünüyoruz fakat bu sürecin uzaması ve ilave belirsizliklerin olması durumunda makro temellere de sirayet edecek olumsuzluk ilerleyen aşamalarda Merkez Bankası’nın daha da sıkı para politikası izlemesine yol açabilir. Bu aşamada yatırımcı algısını iyileştirecek aksiyonlar ve temkinli para politikası duruşu ile makroekonomik risklerin sınırlandırılmasında yararlı olacaktır."

Citigroup'tan TL için sat tavsiyesi

Citigroup, Türk Lirası için, dolar ve eurodan eşit ağırlıklı oluşturulan sepet karşısında, giriş seviyesi ile birlikte, 3.02 hedefi ile "sat" tavsiyesinde bulundu.

Piyasaların bu hafta terörle mücadele operasyonlarının yanı sıra yoğun iç siyaset gündemini ve ABD Merkez Bankası Fed'in toplantısını takip etmesi bekleniyor.

IŞİD ve PKK'ya operasyonlar

Terör örgütleri IŞİD ve PKK'ya yönelik hava saldırıları ve yurt içindeki operasyonlar hafta sonu boyunca sürdü. Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları da operasyonların bir sürece işaret ettiği yönündeydi.

Siyaset gündemi

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz CHP'nin talebi üzerine TBMM Genel Kurulu'nu 29 Temmuz Çarşamba günü saat 15.00'te olağanüstü toplantıya çağırdı.

AK Parti ile CHP heyetleri arasındaki koalisyon görüşmelerine bugün devam edilecek.

Fed kararı ve ABD verileri

Fed'in Temmuz ayı toplantısı yarın başlayacak ve Çarşamba günü sona erecek. Faizlerde bir değişiklik beklenmezken, sözlü yönlendirmede nelere dikkat çekileceği merak ediliyor. ABD'de bugün dayanıklı tüketim malı siparişleri verisi ve Perşembe günü büyüme verisi açıklanacak.

Borsada satışlar artıyor

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,73 düşüşle 77.351,98 puandan tamamladı. Dolar/TL ise  yüzde 1.34 artarak 2,7753 oldu. Euro/TL yüzde 2.3 yükselerek 3,0764'e çıkarken, sepet kur 2,9249 düzeyindeydi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi ise yüzde 10,10 oldu.

(17:41'de güncellendi)

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com