Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:25'te güncellendi)

Altın, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımına yaklaşması ile birlikte değer kaybetti ve son iki yılın en büyük aylık kaybını gerçekleştirmeye yöneldi.

Fed politika yapıcıları, dünkü toplantının ardından yaptıkları açıklamada, iyleşen ekonomi ortamında, işgücü piyasasındaki artışları sağlam olarak niteledi. Fed faiz artışını Eylül ayındaki toplantısında gerçekleştirebilir. Yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlarındaki E(TF) altın varlıklarını 10 gündür üst üste azaltıyor. Fonlardaki altın varlıkları bu ay yüzde 3.6 düştü ve bu Aralık 2013'ten bu yana en güçlü düşüşü işaret ediyor.

Yatırımcılar, ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisi ve Çin'de talebin zayıflamakta olduğu endişeleri ile, fiyatların yüzde 7.4 gerilemesiyle birlikte, Temmuz ayında altından uzaklaştı. Faizlerdeki artış, yatırımcısına tahvillerde olduğu gibi faiz ödemesi yapmayan ve hisse senetleri gibi getiri sağlamayan altının cazibesini azaltıyor.

Londra'da Metallis Consulting Ltd. değerli metaller danışmanı Neil Meader, "Fed, altın fiyatlarını etkileyen faktörlerden biri. Diğerleri arasında zayıf fiziki talep işaretleri yer alıyor," dedi ve "Altın negatif haberlere aşırı tepki veriyor ve olumlu haberlere fazla birşey yapmıyor görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 07:51'de ons başına 1,085.50 dolara indi. Metal bu yıl yüzde 8.3 düştü ve beş yılın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 kadar düştükten sonra, biraz toparlanmasına karşın yüzde 1 kayıpla ons başına 1,086.41 dolara geldi.

Eylül vadeli gümüş yüzde 0.8 kayıpla ons başına 14.62 dolara geriledi. Ekim vadeli platin fazla değişmeyerek ons başına 986.20 dolarda kaldı ve Eylül vadeli palladyum yüzde 0.6 yükselerek ons başına 619.10 dolara çıktı.

(15:25'te güncellendi)