Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed’in faiz oranlarını artırmaya bir adım daha yaklaşması ile birlikte Mart ayından bu yana en büyük aylık yükselişi kaydetmeye ilerliyor. Fed, 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırımı gerçekleştirecek.

Dolar 16 önemli para biriminin 3’ü hariç tümü karşısında, Fed açıklamalarının ardından güçlendi. Politika yapıcılar, istihdam konusunda Haziran toplantısına göre daha iyimser bir duruş sergiledi. Ancak yetkililer, faiz artırımının zamanlamasına ilişkin net bir rehberlik sağlamadı. Fed, faiz artırımı doğrulayabilecek koşullar ile ilgili dilinde bir kelime değişikliğine gitti. Fed, iş gücü piyasasında “bazı” ek gelişmeler görmesi gerektiğini belirtti. Böylece açıklamaya tamamlayıcı nitelikteki “bazı” kelimesi eklenmiş oldu.

Wellington’daki Bank of New Zealand Ltd. piyasa stratejisti Raiko Shareef, “Toplantıdan dolar için pozitif bir sonuç çıktı. Fed açıklamasına ‘bazı’ kelimesinin eklenmesi, önümüzdeki iki istihdam verisini daha da önemli hale getirdi. Verilerin güçlü gelmesi Eylül artırımını destekler” dedi.

Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, bu ay yüzde 2.4 yükseldi. Endeks, yüzde 0.1 artış göstererek Tokyo saati ile 12.21’de 1,208.50 puana geldi. Endeks, Mart ayında 1,22.94 puan ile 2004’ten bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Dolar euro karşısında yüzde 0.1 değerlenerek 1.0975 dolardan işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 124.12 yene geldi.