Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD’de üretimin gerilemesi ve petrol stoklarının beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesinin ardından bu yılın en büyük aylık kaybını azaltıyor.

Petrol vadelileri, Çarşamba günü yüzde 1.7 yükselmesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. ABD’nin resmi verilerine göre stoklar 24 Temmuz itibarıyla sona eren 7 günlük dönemde 4.2 milyon varil gerileyerek 459.7 milyon varile indi. Bloomberg anketine katılan analistler stokların 850,000’e yükseliş göstereceğini öngörmüştü. ABD’de petrol üretimi Ekim 2013’ten en büyük düşüş gösterdi ve 2 aydan uzun bir sürenin en zayıf seviyesine indi.

Petrol, küresel arz fazlası sorunun süreci spekülasyonu ile ayı piyasasına düşmesinin ardından aralık ayından bu yana en büyük aylık kaybı kaydetmeye ilerliyor. OPEC’in öncü üretici üyeleri pazar payını korumak için rekor hacimde üretim yaparken, ABD’de petrol stokları 5 yıllık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Syndey’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Stokların arttığını görmemek rahatlama yarattı. Ancak arzda kayda değer bir indirim gelmeden petrolde ralli görülemez” dedi.

Eylül vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 7 sent kadar yükselerek Singapur saati ile 14.38’de varil başına 48.86 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 81 sent artış ile 48.79 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 47 altında seyrediyor. Fiyatlar 10 Haziran’dan zirve kapanıştan yüzde 20’den fazla geriledi.

Eylül vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 29 sent değerlenerek varil başına 53.67 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 8 sent artış ile 53.38 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.76 dolar seviyesinde.