Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia, petrolü ayı piyasasına, altını da 5 yılın en zayıf seviyesine iten fiyat çöküşü ile birlikte 2011’den bu yana en büyük aylık kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

Bloomberg Emtia Endeksi, 13 ayın en zayıf seviyesine inmesinin ardından Temmuz’da yüzde 9.5 gerileyerek Eylül 2011'den bu yana en büyük düşüşü kaydetti. BP Plc gibi petrol şirketleri yeniden maliyetleri düşürmeye başladı. Bakır üreticisi Freeport-McMoRan Inc.’in hisseleri 24 Temmuz itibarıyla sona eren 6 yıllık sürede haftalık bazda en büyük düşüşü gösterdi. Batı Teksas türü ham petrol bu yılın en büyük aylık kaybına ilerliyor. Bakır Londra’da Ocak ayından bu yana en kötü ayı kaydetmeye hazırlanıyor.

22 ham maddenin işlem gördüğü endeks 2015’te yüzde 11 geriledi. Endeksteki gerilemede, Çin’deki ekonomik yavaşlama etkili oldu. Doların güçlenmesi de emtia fiyatlarındaki düşüşte etkili oldu. Dolar, Fed’in faiz oranlarını bu yıl artıracağı beklentileri ile güçleniyor. Bloomberg Spot Dolar Endeksi bu ay yüzde 2.4 yükseldi.

Seul’daki Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Emtiada genel olarak iyimser faktör eksikliği var. Çin’de ekonomik yavaşlama endişesi, ABD’de faiz artırımı, güçlenen dolar ve arz fazlası sorunu emtiayı aşağı çekiyor. Dip seviyeye yaklaşmış gibi görünüyoruz. Ancak ikinci yarı yılda çok parlak görünmüyor” dedi.