Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Japonya’da tüketici fiyatları artışı, Haziran ayında sıfırın biraz üzerindeki seyri sürdürdü. Hane halkı harcamaları geriledi. Bu durum Merkez bankasının enflasyonu canlandırma çabalarını zora sokabilir.

Taze gıda hariç tüketici fiyatları, bir yıl önceye göre yüzde 0.1 yükseldi ve kısmi olarak ekonomist beklentilerini aştı.Tokyo için aynı gösterge yüzde 0.1 gerileme gösterdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmada düşük bir ilerleme kaydetti. Banka, düşük petrolü dışarıda tutan alternatif bir göstergeye vurgu yapıyor, bu gösterge fiyat artışlarında daha büyük artışlar gösteriyor. JPMorgan Chase & Co. ve Barclays Plc ekonomistleri ikici çeyrek dönemde Japonya ekonomisi için daralma öngörüyorlar. Japonya’nın daralma kaydetmesi, enflasyondaki ivmelenmeyi baltalayabilir. Kuroda enflasyonun bu yılın ilerleyen zamanlarında hızlanmasını bekliyor.

Mizuho Securities Co. baş piyasa ekonomisti Yasunari Ueno, “BOJ’un yüzde 2’lik hedefe ne zaman olaşabileceğini bilmiyorum. BOJ parasal teşviki artırması an meselesi” dedi.

Petrol geçtiğimiz yılın zirve seviyesinden yüzde 50’den fazla geriledi ve BOJ’un parasal teşvik ile ekonomiyi canlandırmada kaydettiği önceki ilerlemeyi ezdi. Gıda ve enerji hari. tüketici fiyatları Haziran’da bir yıl önceye göre yüzde 0.6 yükseldi.

Hane halkı harcamaları geçtiğimiz 15 ayın 14’ünde geriledi. Haziran’da bir yıl önceye göre yüzde 2 düştü.