Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, iki yılın en büyük aylık yükselişini kaydetmeye ilerliyor. Hisse senetlerinin yükselmesi, enflasyonun düşmesi ve merkez bankacılarının borçlanma maliyetlerini düşük tutmayı sürdüreceği spekülasyonu yüksek getirili varlıklara talebi destekledi.

10 yıl Portekiz vadeli tahvil faizi, bu hafta Mayıs ayından bu yana ilk kez yüzde 2.50’nin altına geriledi. İtalya tahvilleri kısa vadeli arz görünümünden destek buldu. Ülkenin Hazinesi, Temmuz ve Ağustos ayında yapılması plananan 3 tahvil ihalesini iptal etti. Hazine fonlama ihtiyacının azaldığını belirtti. İspanya’da tüketici fiyatları bu ay da düşüşü sürdürdü.

Frankfurt’taki DZ Bank AG sabit getiri analistlerinden Felix Herrmann, “Ay sonu talebi, risk duyarlılığı, ve zayıf enflasyon verisi Euro Bölgesi’nin çevre ülke tahvillerine bu hafta destek sağladı. Özellikle İtalya tahvilleri arzın sıkılaşacağı endişesi işe yükseldi” dedi.

10 yıl vadeli İtalya tahvil faizi Temmuz’da 53 baz puan veya 0.53 yüzde puan gerileyerek yüzde 1.8 oldu ve faizlerde Nisan 2013’ten bu yana en büyük düşüş gerçekleşti. Tahvil faizi Cuma günü Londra saati ile 08.58’de 2 baz puan veya 0.02 yüzde puan düştü. Haziran 2025 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvilin fiyatı 0.175 veya 1,000 euro (1,094 dolar) nominal değerde 1.75 euro yükselerek 97.375 oldu.

İtalya tahvilleri bu ay yüzde 3.4 getiri sağladı. Portekiz tahvilleri yüzde 3.1 ve İspanya tahvilleri yüzde 2.5 getiri sağladı. Almanya tahvil yatırımcıları ile yüzde 1.3 kazanç sağladı.