Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cuma günü açıklanan İstihdam Maliyet Endeksi kötü haber getirdi. ABD’de ücret ve maaşlar ikinci çeyrek dönemde 1982’den bu yana en düşük hızda yükseliş gösterdi. Ancak detaylara bakıldığında işgücü piyasasının durumu ve Fed’in Eylül ayı faiz artırımı ile ilgili kötü bir sonuçtan uzaklaşılıyor.

İlk ve en önemli etken, İstihdam Maliyet Endeksi ücret göstergesindeki iç açıcı olmayan yüzde 0.2’lik ivmelenmenin ilk çeyrekteki yüzde 0.7’lik yükselişin ardından gelmesi. Satış ile ilgili volatil pozisyonlar yılbaşındaki veriye destek sağlamıştı ancak bunda gerileme yaşandı. Dolayısıyla hayal kırıklığı kısmen verideki düzensizlikten kaynaklanıyor. Diğer taraftan ikinci çeyrek verisi daha geniş ölçekli göstergelerle uyuşmuyor. Bu göstergeler ücretlerde hala bu yıl yavaş ancak istikrarlı bir ivmelenme olduğunu gösteriyor.

New York’ta bulunan Renaissance Macro Research LLC baş ABD ekonomisti Neil Dutta, “Temel ücret baskılarının Cuma günü açıklanan İstihdam Maliyet Endeksi’nin işaret ettiği kadar zayıf olduğundan şüpheliyim. Başka bir takım göstergelere baktığınızda geçtiğimiz yılda genel bir gelişme olduğunu görüyorsunuz” dedi.

Atlanta Fed ücret artışı göstergesi

Yön: Yukarı

Mevcut Nüfus Anketi verisini kullanan Atlanta Fed’in ücret baskıları ile ilgili göstergesi, ücretlerin 2015 yılında şimdiye kadar yükseldiğini gösteriyor. 3 aylık hareket ortalaması Haziran ayında yıllık yüzde 3.2 olarak gerçekleşti.

Tüketici Güveni göstergeleri

Yön: Yana yukarı

Tüketici güveni göstergesi, gelirinde önümüzdeki 6 ayda yükseliş bekleyen katılımcı payının hafiflediğini gösterdi. Beklenti endeksi Temmuz’da 17 seviyesine geriledi. Endeks Ocak’ta 19.5 ile 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Yine de veri 2014 yılı ortalaması olan 16.6’nın biraz üzerinde seyrediyor.

Michigan Üniversitesi güven anketi, tüketicilerde gelirlerinin önümüzdeki 12 ayda ivmeleneceği beklentisi olduğunu gösteriyor. Verinin gelir beklentisi öğesi, Temmuz’da Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve 2008’den bu yana ikinci en yüksek seviyeyi gördü.

Ortalama saatlik ücretler

Yön: Yana

Çalışma Bakanlığı’nın ortalama saatlik ücret göstergesi Haziran itibarıyla olan bir yılda yüzde  ivmelendi ve Bloomberg anketine katılan ekonomistler Temmuz itibarıyla olan yılda yüzde 2.3’lük bir yükseliş bekliyor. Temmuz 2014 itibarıyla sona eren 12 aylık dönemde ücretler yüzde 2.1 arttı. Dolayısıyla bu gösterge yana doğru bir hareketlenme gösteriyor.

Genel olarak ücret göstergelerinin çoğu 2014 yılını hatırlatıyor. Ücretler, patlak vermeden ziyada ağır adımlarla ilerliyor. Cuma günkü veri İstihdam Maliyet Endeksi’nin birinci çeyrek dönemdeki performansının yanlış bir sinyal verdiğini gösteriyor. Endeks yılbaşında ücret baskılarının işsizliğin doğal orana doğru düşmesi ile birlikte reel bir ivme kazandığı işareti vermişti.

BNP Paribas ABD ekonomisti Laura Rosner, “Son çeyrek ücret artışlarındaki gerçek trendi abarttı ve bu çeyrek de olduğundan az gösterdi. Ücret verisinde ekonominin tam kapasitede işlediğine dair kanıt görmüyoruz” dedi.