Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri yaklaşan yıllarda tarihi ortalamalara ulaşmak istiyorsa çok zorlu bir engeli aşmak zorunda. Tavan yapan kar marjları daha da artmak durumunda olacak.

MarketWatch'ta yer alan habere göre bu önemli nokta, düşüş beklentisindeki Jeremy Grantham'in bu hafta kar marjlarını yakın zamanda küçültecek bir önceki ısrarından geri adım atmasını kutlayan boğalar tarafından göz ardı edildi. GMO Fon Yöneticisi  Grantham, üç ayda bir yayınladığı yazılarının sonuncusunda ABD'deki kar marjlarının duraklamışa benzediğini yani eskiye, normale, döndüğünü yazdı.

Kar marjları gerçekten küçülseydi durum özellikle fiyat düşürücü nitelikte olurdu fakat Grantham’ın fikir değişikliği, iyimser bakıldığında, boğalar için pahalıya mal olan bir zaferi temsil ediyor. Kar marjları temelli olarak yüksek kalsa bile, Borsa yine de düşük ve tek haneli getirilere mahkûm.

Bunun nedeni, kar marjlarını artırmadan gelecekteki kazançların satışlardan hızlı artamaması ve toparlanmanın altıncı yılında bile satışın büyümesinin yıllık yüzde 2'den fazla gerçek bir büyüme sağlayamayan ekonomiye bağlı olmasıdır. Temettülerle bile borsanın enflasyona göre düzenlenmiş büyüme oranını on yıllık bir süreçte yıllık yüzde 4 bile yapabileceğini görmek zor.