Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senedi işlemlerinde 2015’in ilk yarısında yaşanan patlama kötü sonuçlandı.

Çin, dünyanın en likit hisse senedi piyasası olma unvanını kaybetti. Piyasadaki düşüşü engellemek için alınan önlemler kapsamında işlemlerin durdurulması ve regülasyon çabaları yatırımcıları piyasadan uzaklaştırdı.

Çin Borsalarında günlük işlem hacmi son 30 günde ortalama 202 milyar dolar oldu. Temmuz başında bu miktar 288 milyar dolardı. Çin, 8 Temmuz itibarıyla sona eren bir aylık dönemde hacim bakımında ABD borsalarını geride bırakmıştı. Ancak şu an Çin’de işlem gören hisselerin değeri Amerika’da 72 milyar dolara daha düşük seviyede. Şanghay’da işlem hacmi Salı günü gün ortasında 30 günlük ortalamanın yüzde 48 altındaydı.

Şanghay Bileşik Endeksi, bu yılın zirve seviyesinden yüzde 29 geriledi. Çin borsaları, yüzlerce şirketin hisse senedi işlemlerini durdurmasına izin verdi. İşlem hacmindeki çöküş bu hafta daha da derinleşti. Regülatörler açığa satışları sınırlarken, yatırımcıları büyük satış talimatları ile ilgili uyardı.

Northeast Securities Co. analistlerinden Tang Yayun, “Son gelişmeler yatırımcının ağzında kötü bir tat bırakacak. Piyasaya çok fazla müdahale yapıldı. Bazı kurumsal yatırımcılar uzun zaman piyasaya girmek istemeyebilir” dedi.