Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sınırda yükselen tansiyon, koalisyon görüşmeleri ve yavaşlayan ekonomik büyüme sorunları ile mücadele eden Türkiye’de sorunlu kredilerin düşüş göstermesi pozitif bir gelişme olarak görülüyor.

Turkasset Varlik Yonetim AS’ye göre bankaların feragat ettiği sorunlu kredi miktarı, bu yıl üçte bir oranında gerileyerek 4 milyar liraya (1.4 milyar dolar) inmeye hazırlanıyor.

FinansInvest’e göre geçtiğimiz yıl total kredilerin yüzde 2.7’sinden yüzde 3’üne yükselen sorunlu krediler muhtemelen zirve yaptı.

Bu durum ekonominin yavaşlaması ile birlikte borçlanmaların azaldığına işaret ediyor. Öte yandan hükümetin tüketici kredilerini kontrol altına alma çabalarının başarılı olduğu sinyali veriyor. Tüketici kredilerinin geçtiğimiz üç yılda yaklaşık iki katına çıkması enflasyonu alevlendirmiş ve cari işlemler açığı artırmıştı. Geçtiğimiz yıl uygulanan kredi kartı ve borç limitlerini protesto eden bankalar, en azından sorunlu kredilerde provizyonlarını rahatlatabilirler. Sorunlu kredilerin artması karları ve bankaların tahvil fiyatlarını olumsuz etkilemişti.

Turkasset yatırım direktörü Serkan Akca, “Bu kötü bir şey değil. Sorunlu kredilerin kalitesinde iyileşme göreceğiz” dedi.

Yapi Kredi Yatirim tarafından derlenen bilgilere göre son çeyrek dönemde sorunlu kredilerde en yüksek provizyonu gerçekleştiren banka, 838 milyon dolar ile Turkiye Halk Bankasi AS oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde bu miktar 190 milyon liraydı. Halkbank gibi devlet tarafından işletilen bankaların sorunlu kredileri satmaları yasak.