Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, küresel arz fazlasından dolayı petrolün dört ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesi ve buna bağlı olarak enerji hisselerine gelen satışlarla değer kaybetti. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nda yalnızca bir politika yapıcının faizi sabit tutma kararına muhalif olması ve bunun sonucuyakın bir zamanda faiz artırımı olmayacağı beklentisinin güçlenmesinin ardından değer kaybetti.

Enerji şirketlerinin hisse senetleri bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşüne yöneldi ve Stoxx Europe 600 Endeksi'nin New York saati 08:35'te yüzde 0.4 aşağıda seyretmesine yardımcı oldu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları fazla değişmedi. Batı Teksas petrolü (WTI) düşüşünü ikinci güne taşıdı. Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın faizi değiştirmeme kararını bire karşı sekiz oy ile aldığının öğrenilmesinin ardından, euro karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 70.09 seviyesine geldi. Polonya bankaları, hükümetin mortgage kredisi sahiplerine yardım etme planları ile birlikte sert düştü.

Petrol üretimi geçen hafta Mayıs ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve bu durum, petrol fiyatlarının ayı piyasasına girmesii sağlayan arz fazlasının devam edeceği endişelerini güçlendirdi. Emtia fiyatlarındaki düşüşler, İngiltere Merkez Bankası ve Fed'in faiz artırımına gitmeyi değerlendirmeleri ile birlikte, para politikası göstergelerinin görünümünü karışık hale getiriyor. Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası kısa vadeli enflasyon görünümünü düşürdü. ABD'de Cuma günkü istihdam verileri öncesi işsizlik başvuruları verisi açıklanacak.

Seven Investment Management'tan Ben Kumar, "Eğer petrol belli bir seviye yakınlarında seyrediyorda, taban yaptığını varsayıyoruz ve ardından diğer bir yoğun satış dalgası ile karşılaşıyoruz," dedi ve "Bu hareketin enerji şirketlerinin nasıl etkilyeyeceğini anlayabilmek zor ve bu durum insanalrı tedirgin ediyor. Asıl oyun ise Fed'de ve bu durum Ağustos ayının büyük kısmında kafaları meşgul edecek" şeklinde görüş bildirdi.

(15:55'te güncellendi)