Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ihracattaki sert düşüşün ardından, para birimi yuanda son 20 yılın en hızlı devalüasyonunu gerçekleştirdi ve Mart ayından bu yana fiili dolara endeksli seyri sonlandırdı.

Çin merkez Bankası (PBOC)  yuanın günlük referans kurunu rekor yüzde 1.9 hızda düşürdü ve bunun sonucu yuan, resmi ve piyasa kurlarının birleştirildiği Ocak 1994'ten bu yana en hızlı bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi. PBOC, açıklamasında, bunun bir defalık bir ayatlama olduğunu kaydetti ve yuanı "makul" bir seviyede tutmayı planladığını ve kur sabitlemesini belirlerken piyasanın rolünü güçlendireceğini kaydetti.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. stratejisti Khoon Goh, "Bu bildiğimiz şekliyle kur fiksinginin sonu gibi görünüyor," dedi ve "Fiksingin bir defalığına devalüasyonu ve belirlenmesinde piyasaya daha fazla ağırlık verilmesi bizi yeni bir kur rejimine götürür" şeklinde konuştuı.

PBOC, Çin'in Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) para birimine resmi rezerv statüsü kazandırmak için bastırmasıyla birlikte, sermaye çıkışlarını önlemek ve daha fazla küresel kullanımı teşvik etmek için yuanı destekliyordu. Bu müdahale ülkenin Döviz rezervlerinde son dört çeyrekte 300 milyar dolar azalmaya neden oldu ve yuanu gelişem piyasa para birimleri arasında en iyi performans gösteren para haline getirdi. Bu durum Çin'in ihracatının rekabet gücünü düşürdü.

Yuan dolar karşısında yüzde 1.4 değer kaybederek, Şanghay saati ile 11:12'de 6.2980 seviyesine indi ve Hong Kong'da offshore işlemlerde yüzde 1.6 geriledi. Çin'de spot oran referans kur 6.2298'in yüzde 1.1 altındaydı ve merkez bankasının yüzde 2 hareket sınırının içindeydi.

Yuan Sabitlemesi

Yuanın dolar karşısında Şanghay'da Pazartesi itibariyle bir haftadan uzun bir süredir kapanışı 6.2096 ya da 6.2097 ile kısıtlandı ve günlük hareketler bir aydır en fazla yüzde 0.01 kadrdı. Devalüasyon Avustralya doları, Güney Kore wonu ve Singapur doları karşısında en az yüzde 0.9'luk bir düşüş tetiklerken, Hong Kong'da Han-g Seng Endeksi yüzde 0.7 arttı.

Bloomberg Intelligence'ın şef Asya ekonomisti Tom Orlik, araştırma notunda, Çin'in ihracatı destekleme ile nakit çıkışı riski arasında bir denge sağlamak zorunda olduğunu kaydetti. Orlik, reel efektif döviz kurundaki yüzde 1'lik bir değer kaybının ihracak büyümesini üç aylık bir gecikme ile 1 yüzde puanı artıracağını hesapladı. Aynı zamanda, Orlik, dolar karşısında yüzde 1'lik bir değer kaybının yaklaşık 40 milyar dolarlık bir sermaye çıkışına neden olduğunu kaydetti.

Orlik, "Risk, değer kaybının sermaye çıkışını tetikleyebileceği ve Çin'in finans sisteminin istikrarına zarar verebileceği şeklinde," dedi ve Çin liderlerinin, 3.69 trilyon dolarlık döviz rezervi ile, sermaye kaçışından kaynaklanan riskleri yönetebilileceklerini sözlerine ekledi.

İhracatta Sert Düşüş

PBOC, yüksek efektif kurun, para otoritesinin Salı sabahı erken saatlerde güçlü yuanın ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu açıklaması sonrası yapılan devalüasyonun arkasındaki neden olduğunu işaret etti. Çinîn ihracatı Temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ihracatın yüzde 1.5 düşmesi bekleniyordu.

Commerzbank AG'ye göre, yuanın IMF'nin rezervlerine girebilmesi için gereken operasyonel gerekliliklerin de PBOC'nin bu adımında rol oynadığını kaydetti.

Singapur'da Commerzbank AG ekonomisti Zhou Hao, "Zayıf dış ticaret verileri kur fiksingini zayıf tarafa iterken, bu harekt halen beklentilerin dışındaydı," dedi ve "IMF gereklilikleri açısından, yuan kuru ileriye dönük olarak daha piyasa bazlı olacak ve hem anakara hem de offshore kurlarındaki volatilite önemli ölçüde artacak" şeklinde görüş bildirdi.