Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Petrol, ABD'de ekonominin ilk açıklanan rakamdan daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin desteği ile, üç yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 9.6 kadar yükselerek Haziran 2012'den bu yana en büyük güniçi yükselini gerçekleştirdi. ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3.7 büyüdü ve bu, hem önce açıklanan rakamdan hem de Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahmininden daha yukarıda çıktı. Hisse senetleri, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi beş günlük düşüşünü sonlandırmasının ardından değer kazandı.Fiyatlar, Royal Dutch Shell Plc'nin N,jerya'dan ihraç ettiği Bonny Light petrole fors major uygulamasının ardından kazançlarını genişletti.

Petrol bu hafta, Çin'de yavaşlayan talebe ilişkin endişelerin küresel piyasalarda volatiliteyi tetiklemesi ile birlikte 40 doların altında seyretti. Fiyatlar, arz faslasının süreceği beklentisi ile, Haziran ayında gördüğü kapanış bazında en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 32 düştü. OPEC üyeleri üretim seviyesini korurken, ABD stokları beş yılın mevsimsel ortalamasının 90 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Leawood, Kansas'ta Tortoise Capital Advisors'ın petrol ile ilgili varlıklardan sorumlu yetkilisi Matt Sallee, "Sert hareketler görüyoruz," dedi ve "Short pozisyonu olanlar tedirgin ve ne zaman pozitif veri çıkarsan hızlı bir şekilde pozisyonlarını kapatıyorlar.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 3.47 dolar ya da yüzde 9 yükselerek, New York saati ile 12:23'te varil başına 42.07 dolara ulaştı. Kontrat Pazartesi günü 37.75 dolar ile Şubatt 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 21 düştü.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3.43 dolar ya da yüzde 8 yükselerek,  varil başına 46.57 dolara çıktı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 4.56 dolar oldu.

(21:30'da güncellendi)