Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Euro Bölgesi'nin sadece sabit bir kur sistemi olmadığını bunun geri dönüşü olmayan proje olduğunu söyledi.

Bir üye ülkenin Euro Bölgesi'nden ayrılmasının, tüm potansiyel istikrarsızlaştırıcı etkilerle birlikte ekonomik aktörlerin sıradaki ülkenin hangisi olacağı konusunda endişelere yol açabileceğini söyledi.

Coeure, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen "Büyükelçiler Haftası" etkinliğinde "Avro Bölgesi'nin geleceği için krizden dersler çıkarmak" konulu bir konuşma yaptı.

Coeure, tek para biriminin Avrupa'yı birleştirmek için siyasi bir isteği yansıttığını ve büyümeyi ve istihdamı desteklemek için daha geniş, daha iyi entegre olmuş ekonomik alanın meyvelerini toplamayı amaçladığını dile getirdi.

Avrupa'daki mevcut krizin, para birliğinde hedeflenen söz konusu iki hedefe ulaşmak için yeteneğini yansıttığını belirten Coeure, "Bana, bundan alacağımız iki ders var gibi geliyor. İlki; Avrupa halkı ve hükümetlerinin, tek para birimine bazı gözlemlerin işaret ettiğinden daha fazla bağlı olmasıdır. İkincisi ise kurumsal çerçevemizin ekonomik ve mali konularda 'Ekonomik ve Parasal Birliğimizi' tamamlamak için henüz yeterli olmamasıdır. ECB'nin şu anda bu alanlarda güçlü bir muadili yok" ifadelerini kullandı.

Coeure, bu sebeple Avrupa'da parasal birliğin ekonomik ve siyasi farklılıkları gideremedikçe noksan kalmaya devam edeceğini, gerektiği gibi kazançlı olmayacağını ve tekrarlanan kriz riskleriyle karşı karşıya olmayı sürdüreceğini kaydetti.

Avro Bölgesi'nde güven ortamının geçmişe kıyasla azaldığına işaret eden Coeure, "Ancak şu anda parasal birliğimizden tam olarak faydalanma ve Avro Bölgesi'nde istikrar ve büyümeyi temin etme noktasındaki kabiliyetimize eskisi kadar güven yok. 2015 yılının bahar aylarında avro barometresi anketine katılanların yüzde 45'i en kötü krizin henüz gelmediğine inandığını bildirdi" değerlendirmesinde bulundu.

-"Euro Bölgesi sadece sabit kur sistemi değil, geri dönüşü olmayan bir projedir"-

Benoit Coeure, şunları kaydetti:

"Ancak şunun açık olması gerekir ki; Euro Bölgesi sadece sabit bir kur sistemi değil, geri dönüşü olmayan bir projedir. Bir üye ülkenin Avro Bölgesi'nden ayrılması, tüm potansiyel istikrarsızlaştırıcı etkilerle birlikte ekonomik aktörlerin sıradaki üye ülkenin hangisi olacağı konusunda endişelere yol açabilir.

Ekonomik ve siyasi birliğimizin uyumunu güçlendirecek kurumlar inşa etmek için tek para biriminde güveni kullanmamız gerekiyor. Bunu başarmak için, ortak sorumluluk duygusunu yeniden oluşturmalıyız."

-"Euro Bölgesi entegrasyonu, kriz baskısı altında ilerledi"-

2010 yılından bu yana, Euro Bölgesi entegrasyonunun genellikle son dakikada anlaşmaya varılan kriz baskısı altında ilerlediğine dikkati çeken Coeure, "Avrupa İstikrar Mekanizması, etkileyici bir başarı ve AB anlaşmaları ve Avrupa Parlamentosu kontrolünde 'Euro Bölgesi Hazinesi'nin temeli haline gelebilir" ifadesini kullandı.

Coeure, bankanın enflasyon hedefini tutturması gerektiğini belirterek, "ECB'nin temel amacı avroyu korumaktır, dolayısıyla enflasyonu yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın seviyelerde tutma görevimizi yerine getirmemiz zorunludur" ifadelerini kullandı.

AA