Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol karteli OPEC, rakip üretici ülkelerden pazar payı koparmak için üretimi düşürmedi, ama gerileyen petrol fiyatlarının da bir OPEC ülkelerine bir maliyeti oldu. Bununla birlikte gelecek yıl petrol piyasalarında tamamen farklı bir tablo ortaya çıkabilir.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre, Petrol İhrac Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) dışındaki petrol arzı 2008'den beri ilk kez 2016'da daralacak.  Ajans, söz konusu daralmanın günde 200 bin varil düzeyinde olmasını bekliyor.
Gelecek yıl günlük tüketimin ise 1,4 milyon vari artacağı tahmine diyor. Dolayısıyla fiyat düşüşlerinden dolayı rakiplerin ağır yara almasıyla, OPEC ve en büyük üretici ülkesi Suudi Arabistan'ın petrol pazarındaki paylarını büyütme şansı yakalayabilir.

PIMCO Başkan Yardımcısı Greg Sharenow, "Suudi Arabistan ve OPEC'in iş planının ve modelinin altı ya da on iki aylık olduğu söylenemez. Uzun vadede OPEc dışı petrol arzının düştüğünü, OPEC'in daha yüksek talep ve daha büyük pazar payı sahibi olacağını göreceksiniz" diyor.

OPEC, Kasım 2014'te, fiyatları yönetmek için arzı ayarlama politikasından vazgeçerek pazar payını korumak için üretim düzeyini koruyacaklarını açıklamıştı. OPEC'in bu kararının ardından oluşan küresel arz fazlasıyla petrol fiyatları yüzde 40'tan fazla düştü. OPEC'in dünya petrol pazarındaki payı, ABD kaya petrolündeki üretim artışı nedeniyle 2014'te son on yılın en düşük düzeyine gerilemişti.