Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, yatırımcıların Çin’in hisse senedi piyasalarındaki müdahalesini sürdürdüğü spekülasyonu yapması ile bir aydan daha uzun bir süre içerisinde ilk haftalık yükselişine hazırlanıyor. Teknoloji hisseleri ralli yaparken, Rusya rublesi geriliyor.

Hon Hai Precision Industry Co. Tayvan hisselerinde yüzde 2.5’lik bir yükselişe öncülük etti. Sinopec Shanghai Petrochemical Co. Hong Kong’ta kâra dönerek yüzde 5.8 artış kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.8 artarak yükselişi ikinci güne taşıdı. Yuan, merkez bankasının referans kuru artırarak beş ay içerisinde en büyük artışı gerçekleştirmesinin ardından Mart ayından bu yana en büyük artışı kaydetti. Ruble, petrol düşmesi ile yüzde 1.6 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Perşembe günkü yüzde 3.3’lük yükselişi genişleterek, yüzde 0.6 artış gösterdi ve Londra saati ile 9.40’da 818.32 puana geldi. Gösterge endeks, değerlemelerin 2014 yılından bu yana en düşük seviyesine yakın seyretmesi ve Çin hisse senetlerindeki toparlanmanın riskli varlıklara olan iştahı teşvik etmesiyle Temmuz ayı ortasından bu yana ilk haftalık artışı göstermeye hazırlanıyor. Çin Başkanı Xi Jinping’in gelecek hafta yapılacak II. Dünya Savaşı zaferi geçit törenine katılımı öncesinde Çin’in piyasaları desteklediği spekülasyonu artıyor.

PT Sinarmas Asset Management portfolyo yöneticilerinden Jeffrosenberg Tan, “Şimdiye kadar, Çin hükümetinin hisse senedi piyasasını desteklemek için yaptığı müdahalesinin bazı sonuçlar verdiğini gördük. Fakat hala temkinli yaklaşıyoruz. Sakin bir döneme girmiş olmamıza rağmen volatilite yüksek kalmaya devam edecek. Çok fazla aktif değiliz” dedi.