Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Allianz SE baş ekonomi danışmanı ve Bloomberg View köşe yazarı Muhammed El-Erian, aylık istihdam raporunun Fed'in gelecek ayki toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda karar alabilmesi için kilit bir faktör olabileceğini söyledi.

El-Erian, Fox News'a yaptığı değerlendirmede, "Eğer istihdam artışı güçlü çıkarsa, yani 200,000'i aşarsa ve ikinci olarak, eğer ücretlerin nihayetinde yukarı yönde hareket ettiğini görürlerse, bu, faiz artırımına gitmenin daha iyi olacağının bir işareti olur" dedi.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 220,000 artması ve ortalama saatlik kazançların ise yıllık bazda yüzde 2.1 yükselmesi bekleniyor. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Cumartesi günü Jackson Hole, Wyoming'de Fed'in düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonun zamanla yüzde 2 hedefine yükselmesini beklediğini söyledi.

El-Erian, neredeyse 10 yıl sonra yapılacak faiz artırımının oldukça yakın olduğunu söyledi, ancak "bunu Eylül toplantısında yapacaklarını sanmıyorum. Çok fazla küresel belirsizlik var" şeklinde konuştu.

El-Erian, ABD piyasalarının, Çin'deki yavaşlamaya ve volatilitenin muhtemelen önümüzdeki birkaç hafta süreceğine ilişkin endişelerle birlikte, volatil seyrettiğini belirtti.

El-Erian, "Uluslararası göstergeler dikkatli olun diyor. Fed artırılan faizlerin istenmeyen sonuçlarından endişeli. Doları güçlendireceksiniz ve bu durum ekonomi için zorluk yaratacak" şeklinde görüş bildirdi.