Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, yuan devalüasyonunun bölgede kur savaşı riskini artırması ve Fed’in faiz artırımına hazırlanması ile Malezya ringgiti öncülüğünde 3 yılın en büyük aylık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor.

Bölgenin yen hariç en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Dolar Endeksi, Ağustos’ta yüzde 2.6 gerileyerek Mayıs 2012’den bu ayan en büyük aylık düşüşü kaydetti. Küresel fonlar, en son verilere göre, Güney Kore, Hindistan, Tayvan, Tayland, Endonezya ve Filipinler’den satın aldıklarından yaklaşık 10 milyar dolar daha fazla hisse senedi satışı gerçekleştirdi.

Çin’in 11 Ağustos’ta gerçekleştirdiği devalüasyon yatırımcıları hazırlıksız yakaladı ve diğer Asya ülkelerinin de ihracatı korumak için aynı yola başvuracağı endişesini alevlendirdi. Ringgit bu ay yüzde 8.7 ile 1998’den bu yana en kötü performansı sergiledi. Ülkedeki politik skandal yatırımcı güvenini baltalarken, emtia fiyatlarındaki düşüş Malezya ihracatının görünümünü zayıflattı. Endonezya rupisi yüzde 3.7 ile 11 ayın en büyük düşüşünü gösterdi. Yuan yüzde 2.7 değer kaybetti. Yuanın 1 aylık zımni volatilitesi, daha piyasa odaklı bir döviz kuruna geçilmesi ile birlikte dörde katlandı.

Singapur’daki Credit Suisse Private Bank & Wealth Management stratejisti Koon How Heng, “Asya paraları, daha piyasa odaklı bir yuan formundaki yeni belirsizlikle baş etmek zorunda. Yuan daha volatil hale gelebilir. Yatırımcının riskten kaçışı artarken, yerel sermaye piyasalarında yükselen satış dalgası ve sermaye çıkışları baskıyı yoğunlaştırdı” dedi.