Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, bölgesel hisselerin ABD hisselerindeki düşüşü takiben gerilemesi ve yatırımcıların Çin’in imalat sanayi verisini değerlendirmesi ile değer kaybederek Mayıs 2012’den bu yana en büyük aylık kaybı genişletiyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçtiğimiz ay Mayıs 2012’den bu yana en büyük düşüşü kaydetmesinin ardından Tokyo saati ile 11.51’de yüzde 1.4 geriledi. Endeks düşüşü ikinci güne taşıyor. Standard & Poor’s 500 Endeksi’ndeki e-mini vadelileri yüzde 0.7 geriledi. Pazartesi günü ABD’nin gösterge hisse senedi endeksi New York’ta yüzde 0.8 düşüş göstermişti. Çin’in resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos ayında 49.7 seviyesinde gerçekleşti ve Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanını karşıladı. PMI, Temmuz ayında 50 seviyesindeydi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor. Geçtiğimiz ay küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin hepsi bu seviyenin altındaydı.

Melborune’daki IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, “Hisse senedi piyasasında Pazartesi günü yaşanan kayıpların genişlediğini görebiliriz. Çinli yetkililer resmi geçit öncesi istikrarlı bir piyasa istiyor” dedi.