Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Topix Endeksi’nin 3 yılın en kötü aylık kaybını göstermesinin ardından Çin’in ekonomik yavaşlamayla birlikte hisse senedi piyasalarını desteklemede başarılı olacağına ilişkin güvenin zayıflaması ile düşüşü ikinci güne taşıyor. Öte yandan Toshiba Corp. yeni muhasebe problemleri bulduğu açıklaması yaptı.

Nisshin Steel Co., Nomura Holdings Inc.’in çelik üreticisi şirket için hedef fiyatını düşürmesinin ardından yüzde 4 değer kaybetti. Topcon Corp., Toshiba’nin medikal ekipman üreticisindeki payını satacağını belirtmesi sonrası yüzde 5.9 geriledi. Toshiba, 10 adet yeni muhasebe düzensizliği keşfettiğini açıklaması ile yüzde 3.1 düşüş gösterdi. Pioneer Corp. yüzde 4.6 prim yaptı.

Topix Endeksi, yüzde 2.5 gerileyerek Tokyo’da gün ortasında 1,499.32 puana geldi. Endeks Pazartesi günü Mayıs 2012’den bu yana en büyük aylık kaybı göstermişti. Nikkei 225 Stock Average yüzde 2.4 düşüş ile 18,440.28 puana indi. Yen dolar karşısında Pazartesi günü 5 günden bu yana ilk kez yükselmesinin ardından 120.74 yenden işlem gördü. Çin’in resmi imalat sanayi göstergesi, parasal gevşemenin eski büyüme faktörlerini canlandırmada başarısız olması ile 3 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tokyo’daki Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd. stratejistlerinden Ayako Sera, “Yatırımcılar küresel ekonominin gücü ile ilgili endişeli. Petrol toparlanma göstermiş olsa da hisse senetleri yine de geriliyor. Bu da yatırımcıya güven vermiyor” dedi.