Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, euro ve İsviçre frankı, Çin hisselerinin Salı günü bir haftanın en sert düşüşünü göstermesi ve güvenli liman talebinin artması yükseliyor.

Dolar, Asya hisselerinin düşüşü ikinci güne taşıması ile önemli para birimlerinin çoğu karşısında geriledi. Bu durum Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımının görünümünü zayıflattı. Küresel hisse senetleri, Çin’in yuanı 11 Ağustos’ta beklenmedik şekilde devalüe etmesinden bu yana 6 trilyon dolardan fazla değer kaybı yaşadı. Avustralya Merkez Bankası faiz oranını yüzde 2 ile rekor düşük seviyede sabit tutma kararı aldı.

Hong Kong’daki Royal Bank of Canada Asya döviz kuru stratejileri müdürü Sue Trinh, “Para birimleri, Çin hisselerinin performansından olduğu kadar günlük yuan fiksinginden hala yönsel ipuçları alıyor. Dolar-yenin fiyat aksiyonu genel olarak doları aşağı çekiyor” dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.4 değerlenerek Tokyo saati ile 11.50’de 120.74 yenden işlem gördü. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 güçlenerek 1.1266 dolara geldi. Frank dolar karşısında yüzde 0.5 yükselerek 96.24 seviyesine geldi.

Avustralya doları ABD doları karşısında, Pazartesi günü 3 günden bu yana ilk kez düşüş göstermesinin ardından yüzde 0.4 yükselerek Tokyo saati ile 13.37’de 71.44 ABD sentinden işlem gördü. Avustralya doları 24 Ağustos’ta 70.50 sent ile Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.8 kadar geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.4 düştü.