Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:00'te güncellendi)

Altın, Çin ekonomisinde yavaşlamanın kötüleşmekte olduğuna ilişkin endişelerle hisse senetlerinde tetiklenen satış dalgası sonrası, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlite, yülkselişini üçüncü güne taşıdı.

Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin üç ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından küreselsatış dalgasını başlattı ve Avrupa hisse senetleri, verilerin bölgede daha yavaş bir büyümeyi işaret etmesi sonrası bu satış dalgasına katıldı. Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 49.7'ye inerek, Şubat ayından bu yana ilk kez 50 seviyesinin altına geriledi.

Londra'da Citigroup Inc. metaller analisti David Wilson, "Zayıf Çin PMI verisi ve düşen hisse senetler altına destek sağlıyor," dedi ve "Fiyatlara yönelik aşağı risk, piyasanın önemli bir alt kısmının Fed'in Eylül ayındaki toplantısında faiz artırmayabileceğini düşünmesinden dolayı sınırlı" şeklinde görüş bildirdi.

Bu kazançlar, altının Ocak ayından bu yana en yüksek aylık kazancını daha da genişletmesini sağladı. Yatırımcılar, küresel ekonomide Çin'in etkilerine ilişkin işaretleri görmek istemelerinden dolayı verileri dikkatle inceliyorlar ve bugün açıklanan Fransa, Norveç ve Rusya'nın imalat sanayi göstergeleri daralmayı işaret etti. Öte yandan bugün açıklanacak olan ABD imalat sanayi verisinin de daha yavaş bir büyümeyi işaret etmesi bekleniyor.

Altın Vadelileri

Spot altın yüzde 0.8 yükselişle ons başına 1,144.33 dolara kdar çıktıktan sonra, Londra saati ile 11:13'te 1,143.30 doalra geldi. Metal geçen ay yüzde 3.6 değer kazandı. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 değer kazanrak ons başına 1,141.50 dolara ulaştı.

Traderlar, küresel ekonomideki sıkıntılardan dolayı, Fed'in Eylül ayında fazi artırımına gideceğine ilişkin bahislerini azalttı. Bloomberg News'un 27-31 Ağustos döneminde düzenlediği ankete katılan 54 ekonomistin yüzde 48'i Eylül ayında faiz artırımı bekliyor. Bu oran Ağustos ayı başında yüzde 77 seviyesindeydi. ABD merkez bankasının politika belirleyen organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 16-17 eylül'de toplanacak.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "Aralık ayında faiz artırımı şimdi Eylül'e göre daha fazla görünüyor," dedi ve "Bu durum altın fiyatlarının daha önce beklenenden daha yavaş bir düşüş trendi izleyebileceğini işaret ediyor, ancak piyasa aşağı çevrimde kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 14.65 dolaa çıktı ve yükselişini dördüncü güne taşıdı. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,010.20 dolarda kalırken, palladyum yüzde 1.6 kayıpla ons başına 590.90 dolarda kaldı.

(15:00'te güncellendi)