Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, resmi endeksin Çin’deki zayıflayan talebin altını çizerek dünyanın en büyük tüketicisinin üretim faaliyetlerinin üç yılın en düşüğüne gerilediğini göstermesinin ardından düşüş kaydetti.

Alüminyum yüzde 2.1 kadar, nikel yüzde 2.6 kadar düştü. Bütün metaller, Çin’de talebin ikinci yarıda da iyileşme göstermediğine dair daha fazla işaret gelmesi ile düşüş kaydetti. Resmi Satın Alma Yöneticileri Endeksi Çin’deki imalat faaliyetleri için finans piyasalarındaki çalkantı ve ekonomik yavaşlama ile güçlük çeken tüketim gibi bir manzarayı pekiştirerek 2012 Ağustos ayından beri en kötü seviyeyi kaydettiğini gösterdi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 4.8 gerileyerek, PMI verisinden sonra düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Australia ve New Zealand Banking Group kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, “PMI beklentilerle aynı çizgide olsa da, ihracat rakamları ana metal piyasasını endişelendirecek boyutta düşüktü” şeklinde konuştu.

PMI, yeni ihracat siparişlerinin 50 seviyenin altında seyretmesiyle 11. ay için küçülmeyi işaret etmiş ve iki yıldan daha uzun bir süre içerisinde en düşük seviyede seyretmişti. Metallerdeki son gerilemeler, İngiltere’deki bir günlük resmi tatili takiben üç aylık gerilemesini genişletti.

Alüminyum, Hong Kong’ta gün içinde ton başına 1,570 dolardan işlem gördü. Nikel erken saatlerdeki hızlı kayıplarını azaltarak yüzde 1.9 düşüş ile ton başına 9,865 dolar oldu. Bakırda düşüş beklentisi daha azdı ve Şanghay ve Londra’da yatay seyretti.