Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in hisse senedi piyasasında öğleden sonraları devlet destekli fonların varmasının beklendiği bir oyuna dönüştü.

Geçtiğimiz 4 günün her birinde ülkenin en büyük bazı şirketlerinin işlem gördüğü SSE 50 Endeksi işlem gününün sonlarına doğru seansın en düşük seviyelerinden ortalama yüzde 6.4 toparlandı. Endeks 4 günlük periyotta yüzde 15 yükseliş göstererek 2008’den bu yana en büyük ralli yaptı. Şanghay Bileşik Endeksi aynı dönemde yüzde 8.1 yükseldi. Büyük ölçekli şirketlerin bulunduğu endeks Salı günü kapanışta yüzde 0.9 yükseldi ve erken saatlerdeki yüzde 4.8’lik kaybı sildi.

IG Asia Pte Ltd.’ye göre hisse senetlerindeki ralli, hükümet destekli fonların piyasayı istikrarlaştırmak için yaptığı hisse alımları ile yön buluyor. Çin, II Dünya Savaşı zaferi resmi geçit töreni öncesinde piyasayı yatıştırmak istiyor. Kredili işlem yapan traderlar, söz konusu dönemde kaldıraçlı iddiaları net 10 milyar dolar azaltarak 25 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeye çekti. Bu durum, Çin’in 90 milyon bireysel yatırımcısı arasındaki satış baskısının sürdüğüne işaret etti.

Xingtai Capital Management Ltd. CEO’su Michelle Leung, “Son 45 dakikada düz bir alım modeli gördüğünüzde, bu genellikle piyasanın desteklendiğini anlamına gelir” dedi.