Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Asya hisse senetlerinin gerilemesi ve Çin imalat endeksinin üç yılın en düşük seviyesine gelmesinin ardından 2011 yılından bu yana geçen ay yaşanan en kötü satış dalgasının dışında bir sarsıntı belirtisi göstermedi. Yen ve euro altınla birlikte ralli yaptı, petrol ise boğa piyasasına girdikten sonra geri çekildi.

Küresel ekonomik krizden bu yana en çok volatil periyotlardan birinin henüz bitmesiyle yatırımcılar Çin krizinin dünya ekonomisindeki etkilerinin işaretleri için verileri inceliyor. Rusya, İsveç ve Polonya üretim endeksleri düştü, veriler Tayland’da tüketici fiyatlarının inişe geçtiğini ve Endonezya’da enflasyonun yavaşladığını gösteriyor.

Tokyo merkezli Nomura Holdings Inc. piyasa stratejisti Masaaki Yamaguchi, “Trendin yavaşlamaya doğru gittiği kesinleşti. Bu sonuç özellikle şaşırtıcı değil fakat piyasa Çin’den yana hassasiyetini sürdürüyor” dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bu ay yüzde 8.5 düştükten sonra Londra saati ile 8.15’te yüzde 1.3 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi Japonya’nın Topix Endeksi yüzde 3.8 ile kapanışı yaparken, yüzde 2.2 düştü. Standard & Poor’s 500 Ağustos’ta yüzde 6.3 gerilemesini takriben endeks vadelileri de yüzde 1.4 gerileme kaydetti. ABD petrolü üç günlük yükselişinin ardından yüzde 2.6 geriledi. Yen ve euro yüzde 0.5 değer kazanırken altın da yüzde 0.7 değer kazandı.