Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, teknoloji şirketlerinin gerilemesi ve imalat verilerinin Çin ekonomisinde derinleşen bir yavaşlamaya işaret etmesi ile birlikte 2012 yılından bu yana en kötü aylık satış dalgasını genişletiyor.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Taipei’de 3.9 düştü ve Taiex Endeksi beş günlük rallisini sona erdirdi. Çin şirketlerinin işlem gördüğü Hong Kong endeksi yüzde 2 geriledi. Hindistan ve Güney Kore hisse senetleri hayal kırklığı yaratan ekonomik verinin ardından düşüş kaydetti. Ruble, petrolün 25 yıl içerisindeki en büyük üç günlük rallisini sonlandırarak dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybetti. Von yüzde 1 artış gösterdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşerek Hong Kong saati ile 812.35 puana geldi. Endeks, Çin’in sürpriz devalüasyonunun küresel piyasaları sarsması ve dünyanın ikinci büyük ekonomisindeki yavaşlamanın derinleştiği endişeleri ile birlikte Ağustos ayında yüzde 9.2 gerileme kaydetti. Parasal rahatlama, düşen fiyatlar ve aşırı kapasiteden etkilenen eski büyüme dinamiklerini canlandırmada başarısız olurken, Çin resmi imalat endeksi üç ayın en düşüğüne geriledi.

PT BNI Securities baş araştırmacısı Norico Gaman, Jakarta’dan telefonla yaptığı açıklamada, “Çin verisi ekonomideki aşağı yönlü gidişatın durmadığını gösteriyor. Yatırımcılara hisse senedi almaktan kaçınmalarını ve yılın 4. Çeyreğindeki gelişmelerini takip etmelerini öneririm” dedi.