Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10:45'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, hisse senetlerinde iki gün süren satış dalgasının güvenli liman talebini güçlendirmesinin ardından, ABD endeks vadeli kontratları ile birlikte yükselirken, yen geri çekildi. Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel büyümeyi olumsuz etkileyebileceği beklentileri Asya hisse senetlerinde düşüşe neden oldu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Salı günü gösterge endeksindeki yüzde 3'lük düşüşün ardından yükselirken, Stoxx Europe 600 Endeksi de yukarı yönde hareket etti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, iki yılı aşkın sürenin en sert dalgalanmasının gerçekleştiği bir ortamda düştü. Çin'in gösterge endeksi, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesine ilişkin tatil öncesi yüzde 4.7'lik kaybını geri aldı ve kapanışta fazla değişmedi. Malezya ringgiti sert düşerken, petrol New York'ta varil başına 45 doalrın altına indi.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. küresel stratejisti Shane Oliver, "Çin'e ilişkin endişelerin öncülüğünde, Fed'in faiz artırımına ne zaman gideceğini düşünmekte olduğu bir ortamda, küresel büyüme görünümüne yönelik kaygılar var," dedi ve "Bu durum yatırımcıları tedirgin" ediyor.

Avustralya ekonomisi ekonomistlerin tahmininin neredeyse yarısı kadar bir hızda büyüdü ve Çin'deki yavaşlamanın ticaret ortaklarına yayılmakta olduğuna ilişkin endişelerin artmasına neden oldu. Salı günü açıklanan veriler, Avrupa'da büyümenin yavaş olduğunu işaret ederken, ABD verileri iki yılın en yavaş imalat büyümesini gösterdi. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri, Fed'in 2016'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlaması konusunda işaret verebilir.

S&P 500 vadelileri, gösterge endeksin Salı günü 2015 yılının üçüncü en büyük düşüşünü göstermesinin ardından, Londra saati ile 08:12'de yüzde 0.9 yükseldi.

Piyasalarda durum

Avrupa hisse senetleri Salı günkü yüzde 2.7'lik kaybın ardından yukarı yönde hareket etti. Ağustos'ta yüzde 8.5 düşüş ile 2011'den bu yana en kötü aylık performansını gösteren endeks yüzde 0.7 yükseldi. Sağlık bakır şirketleri bugün kazançlara öncülük ederken, ham madde üreticileri ve bankalar geçen ay 19 sektör arasında en fazla düşek gruplar oldu. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 zayıflayarak 1.1259'a indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, tekrar düşüşe geçerek yüzde 0.7 gerilemeden önce, yüzde 1.1 kadar düştü ve yüzde 0.4 kadar yükseldi. 30 günlük tarihi volatilite göstergesi 2013 yılının ortasından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Asya tahvillerinin temerüte karşı sigorta maliyetlerini (CDS'ler) içeren endeks iki baz puan yükselerek 140 baz puan ile 20 Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Hong Kong'da Rays Capital Partners Ltd. para yöneticisi Daniel Chan, "Bu, gelişen piyasalardan daha da çıkışa neden olan küresel büyüme korkusunun arttığı bir ortamda, piyasaların genel anlamda riskten uzaklaştığını gösterir" dedi ve bu gelişmelerin yatırımcıları riskli varlıklardan çıkarak güvenli limanlara yönelttiğini sözlerine ekledi.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks yüzde 1.6 düşerken Şanghay Bileşik Endeksi kapanışta yüzde 0.2 geriledi.

(10:45'te güncellendi)