Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar euro karşısında, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırımına yaklaşması ile geçtiğimiz yıl yüzde 17 değerlendi.

New York’taki Credit Suisse Securities USA ABD ekonomisi direktörü Zoltan Pozsar’a göre Dolar, yaklaşan sıkılaştırma döngüsünün benzersiz doğası ve Fed’in faiz oranlarını artırmak için kullanacağı yeni araçlar dikkate alındığında, tamamen teknik nedenler ile daha fazla yükseliş gösterebilir.

Fed, bankacılık sisteminde 2.5 trilyon dolarlık fazla rezerv olması ile birlikte kısa vadeli faiz oranlarını artırmak için gecelik bir ters repo işlem imkanı dizayn etti. Bu imkan, bankacılık dışı taraflardan (çoğunlukla para piyasası yatırım fonlarından) likidite absorbe edecek.

Fed, gecelik bir ters repo işleminde belirli bir faiz oranından likidite borçlanması yapıyor ve menkul değerleri teminat olarak kaydediyor, ardından ertesi gün işlemi gevşetiyor. Bazı analistler, Fed’in faizleri artırması ile birlikte bu imkanın sistemden günlük bazda 1 trilyon dolardan fazla bir likidite çekebileceğini tahmin ediyor.

Her gün bu miktarda bir parayı Fed’e yatıran ABD para piyasası yatırım fonları, aynı miktarda dolar cinsinden kısa vadeli enstrümanları serbest bırakacak. Bunlar arasında, başkalarının (dünya genelindeki merkez bankalarının Döviz rezerv müdürleri) yatırım yapabileceği ABD Hazine tahvilleri yer alıyor.

26 Ağustos Çarşamba itibarıyla döviz yöneticileri New York Fed’de ters repoda 163 milyar dolar tutuyorlardı. Söz konusu miktar 2014 yılı sonunda 113 milyar dolar seviyesindeydi.

Pozsar, “Bu yükseliş rezerv yöneticilerinin güvenli varlığa, dolar cinsinden kısa vadeli  ABD enstrümanlarına olan güçlü talebini yansıtıyor. Ancak yabancı repo havuzunun boyutu New York Fed tarafından belirlenir” değerlendirmesi yaptı.