Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırma ekibinden Prakash Loungani'nin hazırladığı bir çalışmaya göre, Türkiye, G-20 ülkeleri arasında, ekonomik büyümeyi istihdam artışına çevirmede en başarısız ülke.

Loungani, G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısı öncesi Ankara'da verdiği mülakatta, Türkiye'de işsizliğin, büyümedeki her bir yüzde puanı artışında yaklaşık 0.1 yüzde puanı düştüğünü kaydetti. Konuyla ilgili IMF araştırma grubunun eş başkanı olan Loungani, bu ilişkinin Çin'de de sıfıra yakın bir seviyede olduğunu belirtti.

Loungani, "İnsanların kafasındaki soru şu; büyüme daha fazla istihdama yol açıyor mu?" dedi ve "Aralarında Çin ve Türkiye'nin de bulunduğu bir dizi ülkede, işsizliğin ekonomik büyümeye tepkisi oldukça düşük" şeklinde konuştu.

Loungani, 1980 yılına kadar giden istihdam verileri üzerinde çalıştığını ve çalışmasının farklı ülkelerdeki trend için belli nedenleri bulmaktan ziyade bir "öntanı" sağlamayı amaçladığını söyledi. Loungani, bu düşük korelasyonun nedenlerinden birinin, eğer ekonomik bütüme şirket karlarından sağlanırsa, bundan faydalanamayan kayıt dışı çalışan işçi sayısı olabileceğini belirtti. Diğer faktörlerin ise, büyüme döneminde eğitimli işçilerin bulunamaması ya da işgücü istatistiklerinin yanlış ölçümleri olduğunu sözlerine ekledi.

ABD ve Avustralya, büyümeyi istihdama dönüştürmede en başarılı ülkeler oldu. Her iki ülkede de, büyümenin her yüzde puanı artışı, işsizliği yaklaiık yarım yüzde puanı düşürdü.