Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de bu hafta, piyasaların yönü konusunda etkili olabilecek önemli ekonomik veriler açıklanacak.

MarketWatch'ta çıkan bir değerlendirmede, şirket kar sezonunun Ekim ayının ortasına kadar hız kazanamayacağı, ancak bu hafta yatırımcılara, ABD hisse senetlerinin düzeltme bölgesinde aşağı hareketlenmete başladığı bir dönemi kapsayacak bir dizi önemli ABD ekonomik veri sunacağı kaydedildi.

ABD hisse senetleri, geçen hafta düşük kapandı ve Dow Jones Endeksi yüzde 0.4, S&P 500 Endeksi yüzde 1.4 düştü ve her iki endeks de üst üste ik hafta kayıp gerçekleştirdi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise önceki hafta hafifçe yükseldikten sonra,  geçen haftayı yüzde 2.9 kayıpla geçti.

Dow Jones Endeksi Mayıs ayında gördüğü zirvenin yüzde 10'dan fazla aşağısında seyrederken, S&P 500 Endeksi Mayıs zirvesinden yüzde 9.5 geriledi. Aynı zamanda, Nasdaq da Temmuz zirvesinden yüzde 10'un üzerinde düştü.

Fed Başkanı Janet Yellen, Perşembe günü yaptığı konuşmada, bu yıl fazi artırımının mümkün olduğunu söylerken ve GSYİH büyüme rakamı yukarı yönde revize edilerek daha güçlü ABD ekonomisini işaret ederken, yatırımcı güveni, birçok kişinin hisse senedi düzeltmesinin daha da derinleşebileceği spekülasyonu ile son dönemde düştü.

Bu ortamda gelecek hafa bir dizi ABD ekonomik verileri açıklanacak. Salı günü, Eylül Tüketici Güveni, ardından Çarşamba günü ise Eylül Chicago satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve aynı ay için ADP özel sektör istihdam verileri açıklanacak. Perşembe günü Eylül ISM imalat sanayi ve aynı ay için otomobil satışlarını ve Cuma günü Eylül istihdam verilerini getirecek.

LPL Financial yatırım stratejisti ve ekonomisti  John Canally, "Tüm veriler, beş yıldır süren Çin yavaşlamasının ABD ekonomisine olan etkilerinin işaretlerini verebilir" dedi.

Canally, değerlendirmesinde, bu haftaki ekonomik verilerin özel öneme sahip olduğunu, zira ABD hisse senetlerindeki kargaianın Ağustos ayının sonuna doğru durulduğunu, bu nedenle bunun ekonomik veriler üzerindeki etkisinin Eylül ayı istihdam verisinde yansımasını bulabileceğini sözzlerine ekledi.