Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının yükseliş göstereceği yönündeki iddialar, ABD’de sondaj çalışmalarının yavaşlaması ve üreticilerin kredi hattında potansiyel bir kesinti ile karşı karşıya gelmeleri ile ivmelendi.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre para yöneticileri, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) uzun pozisyonları 22 Eylül’de sona eren haftada yüzde 6.1 artırdı. Petrolde yükseliş görüleceği beklentisi böylece Ocak ayından bu yana en büyük artışı kaydetmiş oldu. Uzun pozisyonlardaki sıçrayış ve fiyatlarda düşüş görüleceği beklentisi ile açılan kısa pozisyonlardaki gerileme, net-uzun pozisyonların yüzde 15 artmasına neden oldu.

Energy Information Administration’ın verilerine göre ABD’nin petrol üretimi Haziran ayında günlük 9.61 milyon varil ile 40 yılın zirve seviyesini görmesinin ardından günlük 470,000 varil geriledi. Baker Hughes Inc.’in 25 Eylül’de açıkladığı verilere göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı düşüşü 4. haftaya taşıdı. Hukuk şirketi Haynes & Boone LLP’nin araştırmasına göre, kredi hattı yeniden değerlendirilecek ve petrol ve doğal gaz üreticilerinin yaklaşık yüzde 80’i bor alabilecekleri maksimum miktarda düşüş ile karşılaşacak.

New York merkezli hedge fonu Again Capital LLC ortaklarından John Kilduff, “Pek çok spekülatör fiyatların yükselmesi öncesinde oyuna girmek istiyor. Duyurulan kayda değer kesintiler ve borçlanmadaki düşüş arz tarafından bir tepki geleceği hissi uyandırdı” dedi.

WTI petrol verinin oluşturulduğu haftada Nymex elektronik işlemlerde yüzde3 2.8 değerlenerek varil başına 45.83 dolardan işlem gördü. Petrol Pazartesi günü Londra saati ile 10.13’te 45.33 dolar oldu.

WTI petrolde net-uzun pozisyonlar 21,714 kontrat artarak 169.392 ile 7 Temmuz’da sona eren periyottan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.