Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, emtia ve biyoteknoloji hisselerindeki satış dalgası ortamında, küresel hisse senetlerindeki düşüşle birlikte geçen ayki satış dalgası sırasında gördüğü en kötü seviyelere doğru hareketlendi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi son bir ayın en düşük seviyesinde kapandı.

Çin'in sanayi kesimindeki zayıflığa ilişkin işaretler küresel yavaşlama konusundaki endişelerin tekrar güçlenmesine neden oldu ve bunun sonucu, bakırın son bir ayın en düşük seviyesine inmesinin de etkisi ile madencilik devi Freeport-McMoRan Inc. yüzde 9.1 değer kaybetti. Enerji hisse senetleri, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisi ile yüzde 3.6 kaybetti. Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi, 2011'den bu yana en kötü haftalık performansını gerçekleştirdikten sonra yüzde 6 geriledi. Amazon.com Inc. ve Facebook Inc., yatırımcıların bu yılın en iyi performans gösteren bu hisselerinde karlarının bir kısmını ceplerine koymak istemelerinden dolayı yüzde 3.8'den fazla düştü. Alcoa Inc., iki ayrı şirkete ayrılacağını açıklamasının ardından yüzde 5.7 değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 2.6 düşerek 1,881.77 puandan kapandı ve düşüşünü beşimnci seansta taşıyara 25 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi. Dow Jones Endeksi 312.78 puan ya da yüzde 1.9 düşüşle günü 16,001.89 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 3 düşerken, Russell 2000 Endeksi yüzde 2.9 kayıpla 11 ayın en düşüğüne indi. ABD hisse senedi piyasalarında dün yaklaşık 8.4 milyar adeet hisse senedi el değiştirdi Bu üç ayın ortalamasının yüzde 15 üzerinde.

Boston Advisors LLC portföy yöneticisi James Gaul, "Kaotik bir piyasadayız, volatilite çok fazla, ancak her iki yönde de fazla ilerleme olmuyor," dedi ve "Şirket karları bu çeyrekte, makro zorluklar ve genel küresel  korkularla birlikte Fed'in gelecek ay olası faiz artırımı beklentilerinden dolayı, gerçekten önemli olacak" şeklinde görüş bildirdi.