Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Euro Bölgesi Ekonomik Güven Endeksi Ağustos'ta 105.6 gerçekleşti. Ekonomist beklentileri 104.1 seviyesindeydi.

Euro Bölgesi’nde ekonomik güven Eylül ayında beklenmedik şekilde yükseldi. Söz konusu artışta sanayi ve hizmet sektörlerinde güveninin iyileşme göstermesi etkili oldu.

Avrupa Komisyonu’nun Salı günü açıkladığı verilere göre yönetici ve Tüketici Güveninin göstergesi olan endeks Eylül ayında 105.6 seviyesine yükseldi. Endeksin Ağustos ayı seviyesi 104.1’e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı, ilk açıklanan 104.2 seviyesinden 104.1’e gerileme yaşanacağına işaret ediyordu.

Almanya’dan İtalya’ya güveninin yükseliş göstermesi ile birlikte açıklanan veri, Euro Bölgesi’nde toparlanmanın Çin gibi gelişen piyasalardaki yavaşlamaya dayanabileceğini işaretlerini artırdı. Bölgenin imalat sanayi ve hizmet faaliyetleri göstergesi, siparişlerin artması ile üçüncü çeyrek dönemde yüzde 0.4’lük bir büyüme sinyali veriyor.

Bununla beraber Avrupa Merkez Bankası teşvikin artırılabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Parasal genişlemenin başlatılmasından 6 ay sonra politika yapıcılar Eylül ayı başında aldıkları karar ile 2017 yılına kadar olan büyüme ve enflasyon beklentilerini düşürdü.